Jedna osoba smrtno stradala u saobraćajki u Velikoj Kladuši

dsa
Jedna osoba smrtno je stradala u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u mjestu Ponikve

saznajemo u Policijskoj stanici Velika Kladuša. Zabilježeno je jedno krivično djelo, a narušavanja javnog reda i mira nije bilo.

Hitna služba pružila je pomoć za 37 pacijenata. Jedan pacijent upućen je na daljnje liječenje u Kantonalnu bolnicu u Bihać. Dežurne su bile dr. Aida Dedić i dr. Indira Bukvarević.

Vodosnabdijevanje je uredno, saznajemo iz JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Iz Poslovnice Elektrodistribucije Velika Kladuša nas informišu da je elektronapajanje uredno.

Vatrogasna jedinica, prema riječima dežurnog Grahovića, nije imala intervencija.

Danas se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno vrijeme sa kišom ili lokalnim pljuskovima. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura od 10 do 16, a dnevna od 17 do 23, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 25 °C.

Nestabilno vrijeme i povremene padavine uglavnom će loše djelovati na raspoloženje većine populacije. Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima u drugom dijelu dana, kada bi mjestimično izraženiji osjet sparine mogao uzrokovati probleme hroničnim bolesnicima. Preporučuje se slojevito odijevanje.

Romi danas slave Đurđevdan, jedan od najvećih praznika koji iz duge tradicije ovog naroda simboliše dolazak proljeća. Praznik je radosti i veselja, a ispunjen je i brojnim običajima. Na ovaj dan ukrašavaju kuće cvijećem i rasvjetalim grančicama. Čitav dan se pleše i pjeva. U prošlosti je Đurđevdan označavao kraj hladnih dana, vrijeme za Rome da sa svojim čergama ponovno krenu na dalek put. Danas je to praznik radosti, prepun simbolike. Cvijeće za plodnost i rađanje. Voda za brisanje grijeha i novi početak. Vatra za bolje dane. A i Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Svetog Velikomučenika Georgija – Đurđevdan.

Stanje na cestama

Zbog nestabilnog vremena, te povremene kiše u pojedinim krajevima, savjetujemo oprezniju vožnju prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima.  Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke, pa  apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno.

Zbog radova na dionici autoputa A-1 smjer Lepenica-Tarčin zatvoreni su tuneli: Vis, 25.novembar i Grab. Za vrijeme radova vozila saobraćaju suprotnim tunelskim cijevima, u dvosmjernom režimu saobraćaja.

Na dionici Vrbaška-Draksenić (put prema graničnom prelazu Gradina) zbog sanacionih radova, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac preko Prijedora.

Zbog radova na izgradnji pristupnih puteva i raskrsnice za autoput A-1, na snazi je noćna obustava saobraćaja od 01 do 04:30 sati na magistralnom putu M-17 Buna-Počitelj u mjestu Ševaš Njive. Za vrijeme obustave saobraćaj se preusmjerava preko Domanovića.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Zbog aktuelnih radova izdvajamo i puteve: Konjic-Jablanica (tunel Crnaja), Donji Vakuf-Travnik (Komar), Žepče-Zenica (Golubinja), Ripač-Dubovsko, Bosanski Šamac-Orašje (dionica Grebnice-Bazik) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog klizišta, na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

Na putu Rudo-granični prelaz Uvac zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila preko 10 tona ukupne mase, dok je za ostala vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

 Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Na GP Velika Kladuša – Maljevac jutros nema zadržavanja.