Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor Crnogorcima koji su prevozili 900 kg skanka

Sudija za prethodni postupak Suda BiH odredio je jednomjesečni pritvor Rajku Đukoviću, bojanu Vukojčiću i braći Srđanu i Milisavu Tešoviću iz Crne Gore koji su uhapšeni na lokalitetu Krupac u Istočnom Sarajevu nakon što je u njihovim vozilima pronađeno 900 kilograma skanka.

Pritvor im je određen zbog opasnosti od bjekstva te zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi ometali istragu, prikrivali dokaze i vršili utjecaj na svjedoke.

Akcija kodnog naziva "24" je realizirana u ranim jutarnjim satima 8. oktobra, kada su na lokalitetu Krupac u Istočnom Sarajevu službenici SIPA-e zaustavili dva kamiona s prikolicama i putničko motorno vozilo. Pretresom zaustavljenih vozila u jednom kamionu pronađena je velika količina opojne droge marihuana - skank, upakovana u više različitih paketa. Prema preliminarnim procjenama, radi se o količini od blizu 900 kilograma opojne droge, što je najveća zapljena narkotika ikad realizirana na području BiH.

Kako su kazali iz Tužilaštva BiH, droga je bila namijenjena ilegalnom narkotržištu BiH, a zaplijenjena opojna droga na ilegalnom tržištu u BiH dostiže cijenu od više od dva miliona KM, dok je njena cijena na ilegalnom tržištu u zemljama EU dosta viša.

Rajko Đuković je osnivač društva s ograničenom odgovornošću "Rajan Šped" iz Pljevlja, koja se bavi prijevozom drumskog tereta. Njegov advokat Mirsad Crnovršanin kazao je kako će iskoristiti zakonsko pravo i po primanju rješenja uputiti žalbu Vanraspravnom vijeću Suda BiH na odluku o određivanju jednomjesečnog pritvora njegovom branjeniku.

Prilikom hapšenja oduzeti su im mobilni telefoni. Iz SIPA-e i Tužilaštva BiH su poručili kako nastavljaju akciju s ciljem otkrivanja njihovih saradnika u BiH.