Jeste li ih zaboravili: Ko je sve u proteklih 20 godina bio na čelu Vijeća ministara

Vijeće ministara BiH od 1997. godine, kada je formirano nakon prvih poslijeratnih izbora 1996. godine, do danas se znatno izmijenilo, kako u obimu tako i u nadležnostima.

Danas Državna vlada ima devet ministarstava, a u Parlamentu BiH jučer imenovani Zoran Tegeltija 13. je po redu predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

U protekle 23 godine na poziciji predsjedavajućeg Vijeća ministara bili su: Haris Silajdžić, Boro Bosić, Svetozar Mihajlović, Spasoje Tuševljak, Martin Raguž, Božidar Matić, Zlatko Lagumdžija, Dragan Mikerević, Adnan Terzić, Nikola Špirić, Vjekoslav Bevanda i Denis Zvizdić.

Od bivših predsjedavajućih preminuo je akademik Božidar Matić. Haris Silajdžić, Boro Bosić, Svetozar Mihajlović, Spasoje Tuševljak i Martin Raguž nisu više politički aktivni, dok se Lagumdžija pokušava vratiti u politiku.

Inače, Ured predsjedavajućeg Vijeća ministara s radom je počeo 6. juna 2000. godine. Prethodno su postojala dva čelnika Vijeća ministara - kopredsjedavajući. Institucija kopredsjedavajućeg Vijeća ministara postojala je od 1. januara 1997., a do tada je djelovala Vlada BiH kojoj je na čelu bio predsjednik.  

Zanimljivo je da su prvobitno u Vijeću ministara BiH djelovala samo tri ministarstva, i to za vanjske poslove, za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose te za civilne poslove. Kopredsjedavajući, kasnije predsjedavajući, imao je i neku ministarsku funkciju.

Jedno vrijeme postojalo je i Ministarstvo evropskih integracija, koje je ukinuto i umjesto njega je osnovana Direkcija za evropske integracije.