Jesu li adekvatni uslovi trijaže na GP Izačić? (FOTO)

izacic
Prihvatni trijažni centar na GP Izačić stavljen je u funkciju i do sad je izvršena trijaža 50 osoba koje su ušle u našu zemlju iako su prošle trijažni proces i na drugim granicama, zavisno iz koje zemlje dolaze.

 

Sa područja USK je 25 osoba koje će biti smještene u karanten u Cazinu i on je u funkciji.

Trijažna procedura se sastoji u tome da se pojedinačno izvrši pregled svake osobe od strane angažovanog doktora i medicinskog radnika, vrši se provjera da li lice pokazuje simptome karakteristične za Covid-19 i ukoliko su osnovni pokazatelji negativni, ta lica se upućuju na obaveznu izolaciju u trajanju od 14 dana.

Ukoliko određeno lice manifestuje simptome koji upućuju na to da bi moglo biti pozitivno na Covid-19, smješta se u prostor predviđen za izolaciju i ukazuje im se neophodna medicinska pomoć u svrhu liječenja. Jučer je trijaža rađena na osnovu usmenog ispitivanja osoba koje su smještene u trijažni centar, s obzirom da se nije raspolagalo neophodnom opremom i tehnikom, testovima i drugim materijalima predviđenim za ovu vrstu ispitivanja.

Medicinski tim koji je jučer bio angažovan na poslovima trijaže, dao je puni doprinos pri vršenju svojih dužnosti, s obzirom na neadekvatne uslove njihovog rada. Raspolagali su samo zaštitnom opremom koju im je ustupila Civilna zaštita.

Centar još uvijek nije opskrbljen električnom energijom, lica koja su tu smještena se žale na uslove smještaja i kreću se po centru bez kontrolisanih uslova. Mokri čvorovi su u funkciji ali bez adekvatnog higijenskog održavanja.

Osobe koje su trijažirane, a koje nemaju prebivalište na području USK bit će upućene u karantene u područjima svojih prebivališta, tako je danas potvrdila i ministrica zdravstva USK.

Volonteri kantonalnog Crvenog križa i Crvenog križa Grada Bihaća su im osigurali hranu, tople napitke i pokrivače.

Na osnovu svega navedenog, postavlja se osnovno pitanje validnosti i ispravnosti trijaže, izolacije i karantene koja se bazira na ovakvom sistemu rada i sigurno je da će nadležni organi vrlo brzo morati na ovo dati adekvatne odgovore.

FOTO - Cazin.NET