Jetimska kuća Šri Lanka

Home

Jetimska kuća Šri Lanka


Udruženje Solidarnost pokreće humanitarnu akciju prikupljanja novčanih sredstava za izgradnju kuće jetimskoj porodici u Šri Lanki.

2014. godine uspjeli smo prikupiti novčana sredstva za jednu jetimsku kuću. Želimo da ove godine prikupimo srdstva za dvije jetimske kuće .

Vrijednost projekta – kuće ( gradnja i opremanje ) je 5.500 € ili 10.800 KM ( uračunata i provizija slanja)

Površina kuće je 40, 27 m2 i sadrži slijedeće prostrije:
dnevna soba 10.59 m2,
dvije spavaće sobe – 11.15 m2 i 8.36 m2,
kuhinja – 7.94 m2
i kupatilo – 2.23 m2
.

ZAŠTO OVAJ PROJEKAT?

Devet posto Šri Lanka populacije od 20 milijuna ljudi su muslimani. Građanski rat i cunami u Šri Lanki je ostavio mnogo djece bez roditelja. Broj muslimanskih siročadi prelazi 6 holjada. Oni su iz sjeverne i istočne regije, bili prisiljeni pobjeći iz svojih domova i žive u kampovima zbog građanskog rata koji je trajao 30 godina.

Izbjeglice su se počele vraćati u svoje domove s oončanjem rata 2009. gdine, međutim, njihovi domovi više ne postoje.

Primjer jedne jetimske porodice:
10-godišnja Fatma Afra je bila jedna od onih koji su izgubili svoj dom.Fatma Afra je rođena za vrijeme rata. Ne sjeća se svog oca koji je poginuo u eksploziji u njihovom susjedstvu. Kad je Fatma imala 4 godine, majki je dijagnosticiran rak pluća. Godinu dana kasnije, majka je umrla, a ona je ostala siroče. Mumtaz i Rizna su Fatma Afra brat i sestra. Troje siročad su pod skrbi nane , Riyana koji radi skraćeno radno vrijeme na plantaži čaja. Iako je Riyanin prihod dovoljan za ovu malu porodicu, njihov najveći problem je to što žive u šupi. Riyana kaže kad je kiša, namještaj u šupi se smoči i djeca se razbole. Iako je pokušala da pokrije rupe koristeći prozirnu ceradu, ona nije bila u stanju spriječiti vodu .
Prošle godine( 2016.) na Dan solidarnosti sa siročetom , IHH tim je preselio Fatma Afra, nanu, brata i sestaru u novi dom, gdje će biti sigurni od kiše. Njihova kuća veličine 40 kvadrata, ima dvije spavaće sobe, dnevni boravak i kuhinju. Uključujući novo kupljeni namještaj, ukupni trošak za izgradnju kuće je 5500 eura.

Ovakvih primjera je mnogo. Ihh timovi nastoje pomoći jetimske porodic eu Šri lanci. Bili smo i bit ćemo dio ovog vakif i velikog hajra. Mjesec ramazan je posbena prilika: pomažemo jetime u svetom mjesecu kad Allah posebno nagrađuje. Mnogi imaju proliku da svojim zekatom uvakife i pomognu ove pordice.

Akcija traje dok sene prikupe sredstva za bar jednu kuću.

Pomoći majke jetima, jednu jetimsku porodicu u ovakvim uvjetima je posebno zadovoljstvo i hajr. S toga budimo dio projekta izgradnje jetimske kuće.

Kako biti dio ovog projekta?

Možeš donirati sredstva za izgradnju cijele kuće sam, biti donator jedne kuće ukoliko si u mogućnosti.
Možeš donrati koliko možeš novčanih sredstava i tako zajedno da izgradimo jednu ili više kuća.

Uplate vršiti na slijedeći način:

Primaoc: udruženje Solidarnost

Svrha: “Jetimska kuća”

Žiro račun udruženja „Solidarnost"
TURKISH ZIRAAT BANK BOSNIA d.d
U KM. valuti: 186-000-1053170055

DEVIZNI: SWIFT code :TZBBBA22
IBAN: BA391860001653170151

Nakon izgradnje kuće IHH se obavezuje poslati fotografiju jetimske porodice koja je dobila kuću.

Topic
Objavio: Pet, 02/06/2017 - 10:14

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top