Papa: Jevreji ne smiju biti progonjeni

Papa Franjo je upozorio da se ponovo vide progoni Jevreja koji, kako je naglasio, nisu ni ljudski ni kršćanski.

Papa Franjo je u srijedu osudio antisemitizam, u vrijeme zabrinutosti zbog porasta antisemitizma u Europi.

"Židovi su puno patili kroz povijest", rekao je papa Franjo tijekom opće audijencije srijedom na Trgu Svetog Petra, pri čemu je osudio "brutalnosti" holokausta, prenosi Aljazeera Balkans.

"Svi smo bili uvjereni da je s time gotovo. Ali danas ponovno vidimo progone Židova ovdje i tamo. Braćo i sestre, to nije ljudski ili kršćanski. Židovi su naša braća i oni ne smiju biti proganjani. Razumijete?", rekao je Papa.

Ovoga mjeseca je osamdesetdevetogodišnjoj talijanskoj senatorici Liliani Segre, koja je preživjela holokaust, pružena policijska zaštita, nakon što su joj krajnji desničari prijetili smrću putem društvenih mreža.

Papa Franjo u ožujku ove godine je ocijenio da je antisemitizam dio vala "pokvarene mržnje", koji je zahvatio neke zemlje te pozvao sve da budu na oprezu u vezi s time.

Antisemitski osjećaji grijeh
Također je tada istaknuo da je grijeh za kršćane da gaje antisemitske osjećaje jer dijele naslijeđe sa Židovima.

"Jako me zabrinjava širenje, na mnogim mjestima, klime zloće i bijesa, u kojoj korijene hvata pretjerana i pokvarena mržnja", kazao je papa, kako je prenijela Hina.

"Posebice mislim na pojavu antisemitskih napada u raznim zemljama."

Naglasio je da je za kršćanina bilo kakav oblik antisemitizma odbacivanje vlastitih korijena i potpuna proturječnost.

Istraživanje Europske unije čiji su rezultati objavljeni početkom godine pokazalo je da je više od trećine europskih Židova razmišljalo o emigraciji u posljednjih pet godina jer se više ne osjećaju sigurnima.