Jeziva statistika: Najviša stopa smrtnosti od Covid 19 je u USK-Koji je to broj i kako to zaustaviti?

bolnica
Jučer je u Kantonalnoj bolnici Bihać preminula naša sugrađanka, Izeta Šepić, osoba 55 godina starosti, od posljedica uzrokovanih koronavirusom.

 

Izeta je u Kantonalnoj bolnici Bihać primljena 8 dana prije. Njeno stanje se nakon prijema u bolnicu jedno vrijeme bilo stabiliziralo, da bi nažalost juče se naglo pogoršalo i rezultiralo smrtnim ishodom.

U Unsko - sanskom kantonu je dosad 31 osoba pozitivna na koronavirus, Izeta je peta osoba sa smrtnim ishodom. To je stopa smrtnosti od visokih 17 procenata!?

Svjetska zdravstvena organizacija je prošle sedmice objavila da je koronavirus smrtonosan za 3.4 posto zarazenih. Naučnici su utvrdili da je u Wuhanu, žarištu epidemije, smrtnost bila 1.4 posto. U Njemačkoj, objavio je John Hopkins Institut, stopa smrtnosti je 0.4 posto.

Šta se dešava sa našim zdravstvenim sistemom u cijeloj BiH i USK, kad imamo ovoliko visok stepen smrtnosti?

Do koga je?

Ko je za ovo odgovran i ko mora ponuditi odgovore našem narodu?

Tražićemo odgovore i odgovornost.

Podaci o ukupnoj stopi smrtnosti u BiH, a također i stopu smrtnosti po kantonima u FBiH, u odnosu na broj zaraženih. Jer, ovakvi brojevi i stanje koje imamo sada, sve nas moraju, s pravom zabrinuti i dovesti u ozbiljno razmišljanje kuda sve ovo ide i šta moramo poduzeti da bismo zaustavili ove negativne trendove i stabilizirali situaciju.

Uskoro ćemo izaći sa novim informacijama, a očekujemo i hitne odgovore nadležnih na svim nivoima vlasti u BiH.