Joe Biden danas postaje 46. američki predsjednik, inauguracija vrlo neobična

biden
Sjedinjene Američke Države, ali i cijeli svijet, danas očekuje važan događaj - inauguracija novoizabranog američkog predsjednika u Washingtonu.

Bit će to neuobičajena inauguracija, demokrat Joe Biden i njegova potpredsjednica Kamala Harris položit će zakletvu u pustom gradu prepunom vojske. 

Stanovnicima Washingtona rečeno je da ostanu kod kuće i virtualnim putem prate inauguraciju 46. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država zbog pandemije koronavirusa. 

Vojska na ulicama

Sve će osiguravati veliki broj pripadnika vojske i policijskih snaga.

Ni odlazeći predsjednik Donald Trump neće prisustvovati svečanosti. Kad Biden u podne po lokalnom vremenu položi ruku na Bibliju, on će već biti na Floridi, čime će prekinuti tradiciju mirnog i uljudnog prijenosa vlasti.

Trump je prvi predsjednik od Andrewa Johnsona 1869. koji odbija prisustvovati prisezi svojeg nasljednika. 

Njegov potpredsjednik Mike Pence bit će nazočan ceremoniji. 


Umjesto toga, postavljeno je gotovo 200.000 zastava koje će predstavljati građane koji ove godine neće moći doći. National Mall, golema poljana koja vodi od Lincolnova spomenika do Capitola, bit će zatvoren za javnost. Ondje se stotine hiljada Amerikanaca tradicionalno okuplja kako bi pozdravili novog predsjednika. 

Novi predsjednik planirao je da svečanost inauguracije velikim dijelom bude virtualna kako bi se spriječilo širenje zaraze Covidom-19., 

Lady Gaga i Jennifer Lopez

Biden će nakon zakletve održati tradicionalni govor u kojem će staviti naglasak na pomirbu Amerikanaca. 

Nastupit će pop zvijezda Lady Gaga koja će otpjevati američku himnu i latino diva Jennifer Lopez. 

Tokom poslijepodneva položit će vijenac na grob neznanog junaka na groblju Arlington s trojicom svojih prethodnika i njihovim suprugama: Georgeom W. i Laurom Bush, Billom i Hillary Clinton te Barackom i Michelle Obamom. 

Na povratku, povorka 46. američkog predsjednika zaustavit će se nekoliko stotina metara od Bijele kuće i Joe Biden uputit će se do svoje nove rezidencije pješice. 

Tada će moći najaviti svoje prve predsjedničke odluke. 

Umjesto tradicionalnih balova i koncerata, večer će se provesti uz televiziju na kojoj će se prenositi posebna emisija koju će voditi glumac Tom Hanks.