Johnson: Drugi val zaraze neizostavno dolazi

.
Britanski premijer Boris Johnson izjavio je, istoga dana kada je vlada izvijestila o 4.322 nova slučaj zaraze koronavirusom, najviša takva cifra od početka maja, da dolazi drugi val koronavirusa.

 

Govoreći u centru za proizvodnju vakcina koji je u izgradnji u blizini Oxforda, Johnson je izjavio: "Primjećujemo to u Francuskoj, Španiji, širom Evrope - to je apsolutno tako. Bojim se da ćemo to neizostavno vidjeti i u našoj zemlji“.

 

Sedmično istraživanje koje je u petak objavio Zavod za nacionalnu statistiku pokazalo je kako se procjenjuje da je 6.000 ljudi u Engleskoj u kategoriji novozaraženih u periodu između 4. i 10. septembra, otprilike dvostruko više nego prethodne sedmice.

 

Engleska se priprema za nove restrikcije na okupljanja i druge aktivnosti u nekoliko regija u zemlji. Postoje rastuće spekulacije da bi Britanija mogla ući u novi lockdown u narednim sedmicama, djelimično i zbog toga što se režim testiranja nosi s povećanim zahtjevima.

 

Ujedinjeno Kraljevstvo u petak je zabilježilo 27 smrtnih slučajeva, čime je ukupan broj preminulih od COVID-19 porastao na 41.732, prenosi Assiciated Press.

Izvor: