Joško Klisović: Kolinda je iziritirala ljude u BiH

Ove njene aktivnosti nisu gledane s previše simpatija ni kod utjecajnih članica EU ni u Vašingtonu

Potpredsjednik vanjskopolitičkog odbora Hrvatskog sabora, SDP-ovac Joško Klisović, izjavio je kako bi se kriza u Bosni i Hercegovini nakon izbora Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva glasovima Bošnjaka mogla dodatno produbiti i voditi u nove političke sukobe i zatvoriti vrata toj zemlji na putu ka Evropskoj uniji, u intervjuu za bosanskohercegovačko izdanje "Večernjeg lista" od subote.

- Svjesno zanemarivanje, ignoriranje te de facto odbijanje odluke Ustavnog suda, čiji im sadržaj nije po volji, od ključnih političkih snaga u BiH, uvod je u ozbiljnu političku krizu i sjeme novog političkog sukoba. Na ovom pitanju BiH prolazi ili pada na testu funkcioniranja pravne države, a bez vladavine prava nema ni članstva u EU ni povjerenja građana i konstitutivnih naroda u institucije vlastite države - rekao je Klisović.

Izrazio je očekivanje da će institucije EU čvrsto stati iza vladavine prava kao svoje političke pozicije prema BiH te tehnički pomoći političkim snagama u BiH da izmijene izborno zakonodavstvo. Klisović je ocijenio i kako je inicijativa premijera Andreja Plenkovića o izmjenama Izbornog zakona u EU stigla prekasno.

- Gledam to kao na potez koji je bio nedovoljan i koji je došao prekasno. Premijer Plenković je tek na posljednjoj sjednici Evropskog vijeća potegao pitanje izbora i izbornog zakona koji je odlučujuće utjecao na rezultate izbora - rekao je Klisović.

Prema njegovim riječima, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je svojim susretima u Moskvi i Ankari unijela samo dodatnu uznemirenost u odnose. 

- Svojim djelovanjem samo je iziritirala građane BiH, posebice Bošnjake, bez kojih nema promjene izbornog zakonodavstva, a time naštetila i interesima Hrvata. Ove njene aktivnosti nisu gledane s previše simpatija ni kod utjecajnih članica EU ni u Vašingtonu - dodao je.

Klisović je posebno upozorio kako bi se kriza mogla dodatno produbiti ako se bude ignorirala presuda Ustavnog suda BiH te izabrali hrvatski poslanici u Dom naroda bez narodnog legitimiteta.

- Politička kriza može se produbiti i ako se odluči hrvatske predstavnike u domove naroda parlamenata FBiH i BiH izabrati iz reda hrvatskog naroda na isti način kako je izabran član Predsjedništva BiH Željko Komšić - rekao je Klisović.

Rekao je kako je zbog ignoriranja odluke Ustavnog suda BiH izvjestan ulazak BiH u ustavnu i političku krizu u kojoj će se institucije vlasti teško moći legalno formirati, a svaki drugačiji pokušaj njihova formiranja moći će se osporavati na Ustavnom sudu BiH. Govoreći o Komšićevom izboru u Predsjedništvo, Klisović kaže kako je izveden u skladu sa zakonom, ali protivno duhu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Njegov izbor je u skladu sa slovom Ustava i Dejtonskog sporazuma, ali ne i duhom, kako je prezentiran hrvatskoj delegaciji - rekao je i dodao kako je hrvatska delegacija u Dejtonu 1995. pogriješila što nije osigurala precizniju formulaciju u Ustavu ili pak tražila interpretativnu izjavu kojom bi se potvrdilo da svaki narod bira svog predstavnika u Predsjedništvo BiH. Prema njegovim navodima, hrvatskoj delegaciji je za vrijeme mirovnih pregovora rečeno kako se upravo to podrazumijeva pod odredbom članka V. Ustava BiH.

Dodao je kako je potrebno promijeniti Ustav BiH i precizirati ove odredbe, ali i omogućiti predstavnicima manjina da se mogu kandidirati za najviše pozicije. Za to je, prema njegovom mišljenu, potreban zaokret u hrvatsko-bošnjačkim odnosima.

- A da biste promijenili Ustav, morate dobiti saglasnost Bošnjaka i generirati ozbiljnu podršku međunarodne zajednice. Što znači, morate Bošnjake uvjeriti da ne namjeravate rušiti BiH, kako to povremeno radi (predsjednik Republike Srpske Milorad) Dodik, te da želite konstruktivno djelovati na njenom boljitku zadržavajući svoj nacionalni identitet i prava. A Bošnjaci moraju u to povjerovati - smatra Klisović.