Vijeće učenika JU “I srednja škola Cazin” obilježilo Svjetski dan volontera

Svjetski dan volontera/volonterizma obilježava se 5. decembra kao podsjećanje na datum kada je 1970. stvoren Program za volontere Ujedinjenih nacija (UNV). Cilj obilježavanja je isticanje značaja volonterizma u međunarodnom pokretu za razvoj, povećanje svijesti o značaju doprinosa dobrovoljnog angažovanja i podsticanje što većeg broja ljudi da ponude svoje volonterske usluge. Ovo je i jedan od načina da se uputi poziv zajednici da prizna volonterski rad (prednost kod upisa na fakultet, zapošljavanja i slično).

Ovaj važan datum obilježilo je i Vijeće učenika JU "Prva srednja škola" Cazin.

Image

- "Naravno, članovi našeg Vijeća ovu akciju su prihvatili sa radošću i bas tako s užitkom je i odradili. Bilo nam je drago raditi sa ovim dragim ljudima i djecom. Mi smo im svima jako zahvalni na ovom divnom osjećaju radosti i ispunjenosti koji su nam pružili", ističu članovi Vijeća učenika.

Cazinski srednjoškolci tako su jučer volontirali u JU ”Dječije obdanište Hasnija Omanović”, Vatrogasnoj jedinici, JU ”Čistoća”, JU ”I srednja škola” Cazin.

Na ovaj način su na jedan dan preuzeli uloge koje ih možda čekaju i poslije završetka školovanja, ali i obilježili jedan značajan datum i naglasili značaj volonterizma.