Tomislavgrad: Jučer obavljena dženaza nastradalom Tiri

U ponedjeljak je nakon podne namaza u Mokronogama kod Tomislavgrada obavljena dženaza nesretno nastradalom 24-godišnjem Almedinu Ametu Tiri. 

Uprkos kišovitom i prohladnom vremenu, veliki broj Duvnjaka, među kojima i znatan broj pripadnika drugih vjera, oprostio se od Almedina na mjesnom groblju, dok se u kući nastradalog istovremeno proučio tevhid. 

Na dženazi je bilo dosta rodbine, poznanika i prijatelja porodice nastradalog i iz drugih dijelova BiH, i ovo je bila jedna od najvećih dženaza koju Duvnjaci pamte. 

Podne-namaz i dženazu predvodio je glavni duvanjski imam Amer ef. Jugo, koji se dirljivo obratio rodbini, komšijama i prijateljima, ne mogavši ni sam skriti suze i kazavši da "u ovakvim situacijama i kamen proplače." 

- Opraštamo se od mladića koji je tek počeo da živi i koji nije ni imao kad značajno zgriješiti. Nadam se da mu je osigurano mjesto u džennetu i molim Boga da tako i bude, a vas molim da mu halalite - poručio je ef. Jugo, zahvaljujući u ime porodice nastradalog i u MIZ Tomislavgrad, svima koji su došli ispratiti Almedina na bolji svijet. A, za Almedinom kao da je i nebo plakalo. Čim je ukopan, u vrijeme dove uz mezar, krenuo je jak pljusak.

Podsjećamo, Almedin Tiro je nastradao u subotu navečer, u 20.10 sati, vozeći BMW, kada su u direktnom sudaru na Borovoj Glavi smrtno nastradali i vozač Pola iz Makarske 36-godišnji Maro Drašković i njegov saputnik 29-godišnji Mario Mikulić iz Bugojna, s prebivalištem u Makarskoj, dok je u tom vozilu teže povrijeđena Mariova majka, 52-godišnja Marija Mikulić, koja je zbog težine povreda zadržana na liječenju u Kantonalnoj bolnici u Livnu.

Doktor koji ju je primio na Odjel hirurgije, dr. Marko Buljan, za ''Avaz'' je potvrdio da je Marija izvan životne opasnosti, te da je imala potres mozga i slomljeno rebro. I Marija je s privremenim boravištem u Makarskoj, a nakon prerano preminulog muža i gubitka mlađeg sina, koji je, također u ponedjeljak ukopan u Bugojnu uz oca Zvonku, preostao joj je još samo stariji sin.

Uprkos teškim povredama, koristeći invalidska kolica, Marija je prisustvovala sahrani sina Maria na gradskom groblju Sultanovići, gdje je priređena i bijela ''Torcidina'' bakljada, pošto je Mario bio njen član.