Jutros ste ustali i odmah popili šalicu kave? Evo zašto ste pogriješili

Home

Jutros ste ustali i odmah popili šalicu kave? Evo zašto ste pogriješili

MNOGIM ljudima jutro bez kave je nezamislivo.

I odmah da istaknemo, ne tražimo od vas da se odviknete od ove navike, no prije toga je vrlo važno da nešto pojedete. Bez hrane, ta će šalica za vaše tijelo biti veliki šok, no ne onaj pozitivni.

Šalica kave, posebno one crne, na prazni želudac, stimulirat će izlučivanje želučane kiseline u sustav za probavljanje, što će vrlo brzo osjetiti osobe koje pate od gastritisa.

No, čak i ako ne patite od toga, ova kiselina se koristi za razgradnju hrane pa je vrlo vjerojatno kako ćete imati probavne smetnje tijekom drugih obroka u danu. Posebno teško će se razgrađivati proteini, a nerazrađeni proteini u tijelu izazivaju nadutost te iritaciju i upalu crijeva.

Nadalje, kava sama po sebi djeluje na pojačano lučenje kortizola, hormona stresa, a ta je pojava snažnija, ako se kava pije na prazan želudac. Tu su i pojačano lupanje srca, kratki i plitki udisaji, ali i anksioznost.

Kofein smanjuje proizvodnju serotonina, hormona sreće, a nedostatak ovog hormona je glavni uzrok depresije. Drugim riječima, kava naglo podiže naše raspoloženje, no nakon toga brzo postajemo nervozni i neraspoloženi.

Što napraviti? Prvu kavu u danu popijte najranije sat vremena nakon buđenja, nakon što ste pojeli nešto.

Tagovi
Objavljeno: Pon, 28/08/2017 - 07:19

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top