Heftičnjak: Kad Fadil glumi državu

Fadil

U rubrici „Heftičnjak“ analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas.

Zastupnici u Federalnom parlamentu nisu odobrili proglašenje prirodne nesreće

Ono što su pred rat radili Nadrealisti, naši političari to u praksi rade danas. Kako drugačije objasniti svu smijuriju šta političari rade od ove države. Jedan od tih političkih ''klovnova'' jest federalni premijer Fadil Novalić. Tokom svog izlaganja na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o epidemiološkoj situaciji i restriktivnim mjerama, premijer Federacije, između ostalog, je kazao da bi cjepivo bila nabavljena u decembru da su ''htjeli glumiti državu''. Ovo je odgovor na katastrofalno stanje, dok ljudi masovno umiru i gdje su vodeći političari jednostavno pokazali da nisu dorasli svom zadatku i da ne znaju voditi zemlju u vrijeme krize. Društvo puca po šavovima i građani su prepušteni sami sebi. Predstavnički dom Federalnog parlamenta nije prihvatio prijedlog da se proglasi stanje prirodne nesreće u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ranije je usvojeno nekoliko zaključaka Odbora za zdravstvo koji se odnose na veću kontrolu mjera, uvođenje PCR testa na granicama Bosne i Hercegovine i slično. Glasalo se i o zaključcima koje su predložili zastupnici drugih stranaka, mnogo je onih koji su se ponavljali, a jedan od interesantnijih je i SDP-ov o marži na lijekove. Sve je ovo ''kamilica'' za preozbiljno stanje. I dok nas vodi Fadil Novalić, umjesto da se smijemo njegovim izjavama, trebamo plakati zbog njegovih pogrešnih poteza.

 

Sarajevo i Krajina, četvrt stoljeća priče o neuzvraćenoj ljubavi

Krajina nikad dalja od Sarajeva, tako nekako bi se mogao opisati odnos centralnih vlasti prema Unsko-sanskom kantonu. Stanovništvo nestaje, bez kapitalnih ulaganja sa viših nivoa vlasti i bez strategije koja bi imala za cilj spriječiti ili barem ublažiti ovaj negativni trend. Narodnim jezikom kazano – daleko od očiju, daleko od srca, zaboravljen i kanton slučaj, koji je prepušten na milost i nemilost politike, zaglavljen u slijepoj ulici u kojoj se našao nakon raspada stare i formiranja nove države. Dugogodišnji parlamentarac i krajiški političar Senad Šepić naglašava da pravih kapitalnih investicija nema ni u cijeloj BiH, te dodaje kako je Unsko-sanski kanton u tome samo najdrastičniji primjer odsustva bilo kakve vizije razvoja u ovoj zemlji, a pogotovo ravnomjernog regionalnog razvoja. ''Najveću krivicu, naravno, snosi vlast koja nema sluha ni za šta osim kratkoročnih partikularnih interesa i političke partije koje realno ne zanima nikakav razvoj nego su fokusirane na maksimalnu eksploataciju resursa ove zemlje'', kaže Šepić. Priznaje da dio krivice snose i krajiški političari koji su u zamjenu za sitne privilegije žrtvovali interes svog naroda.

 

Zdravko Mamić gorko zaplakao: Žao mi je što ne mogu zagrliti majku

Malo je ko uzburkao regiju protekle sedmice kao bivši funkcioner zagrebačkog Dinama, Zdravko Mamić, a posebno nakon gostovanja u "Centralnom dnevniku" Face TV sa Senadom Hadžifejzovićem. Mamić je u jednom trenutku i zaplakao. Ovaj veliki fudbalski menadžer je pravosnažno osuđen u Hrvatskoj za izvlačenje novca iz Dinama. Vrhovni sud Hrvatske je u ponedjeljak većinski potvrdio prvostepenu osudu i on je osuđen na šest i po godina zatvora. Mamić je vrlo otvoreno govorio o raznim temama, a u jednom trenutku nije mogao sakriti suze. ''Ne plačem ja zbog toga što bih trebao ići sutra u zatvor, ili što me se ovako nepravedno progoni. Ja plačem što mi ne daju da provedem zadnje trenutke života moje majke, u njenom naručju... Da joj ispričam koliko sam je volio, da joj ispričam za sve one sitne krađe, kada sam joj krao iz novčanika, kad sam prodao njen lančić da bi neku djevojku izveo i počastio, da joj kažem 'majko, majko hvala ti za sve'", ispričao je Mamić kroz suze.

 

Dodik: Mjere u RS će biti narednih sedam dana, privredu i vrtiće ne zatvaramo

I RS uviđa da joj je zdravstveni sistem pred kolapsom. Zato uvode rigoroznije mjere. Federacija je i u ovom zakasnila. Mjere zatvaranja u RS-u biće na snazi u narednih sedam dana, ali privredu i vrtiće nećemo zatvarati, rekao je Milorad Dodik, nakon sastanka skupštinske većine. Kako se navodi, razgovarali su o aktuelnoj političkoj, društvenoj i epidemiološkoj situaciji u Banjaluci. “Mislim da epidemiošku situaciju treba ozbiljno shvatiti i poštovati mjere Republičkog štaba, samo tako možemo učiniti da spriječimo širenje virusa“, poručio je i dodao: “Ovo je učinjeno da bi se spriječilo da pritisak na medicinski sektor bude ogroman. Širenje epidemije je veliki problem. Moj apel građanima je da se poštuju mjere, pa da vidimo kakvo će stanje biti za sedam dana”, smatra Dodik.

“Sedam dana su mjere zatvaranja, da se vidi da li se smanjuje broj zaraženih. Veliki je broj u Banjaluci. Pratiti ćemo parametre i ukoliko vidimo da je bolje, vidjet ćemo da vratimo i otvorimo neke objekte. Ukoliko stvari ne budu išle kako očekujemo onda ćemo produžiti mjere“, dodao je lider SNSD-a.

 

EU ne može isporučiti vakcine siromašnim zemljama: Pritisak je veliki, članice same za sebe nabavljaju cjepivo...

EU je u ovu inicijativu uložila 2,2 milijarde eura. COVAX je već isporučio 30 miliona doza u 52 zemlje, rekla je prva žena Evropske komisije, Ursula von der Leyen. Evropska unija trenutno nije u mogućnosti donirati vakcine protiv koronavirusa siromašnijim zemljama, rekla je u nedjelju predsjednica Evropske komisije. - Popriličan je pritisak na zemlje članice da nabave vakcine za sebe, rekla je von der Leyen za Funke Media Group. No šefica EK naglasila je financijsku potporu EU-a inicijativi COVAX i naporima Svjetske zdravstvene organizacije da se siromašnijim zemljama osigura pristup vakcinama. - EU je u ovu inicijativu uložila 2,2 milijarde eura. COVAX je već isporučio 30 miliona doza u 52 zemlje, rekla je von der Leyen.

- Mehanizam koji omogućuje bloku da direktno dijeli vakcine s drugim zemljama neće započeti “dok ne budemo imali bolju proizvodnu situaciju u EU, navela je šefica Komisije. Von der Leyen je glasno zagovarala osiguranje cjepiva ljudima diljem svijeta još na proljeće 2020. godine. No većina doza isporučuje se bogatim zemljama.

 

Počinje okupljanje Zmajeva u Helsinkiju, Petev najavljuje borbenu reprezentaciju

Fudbalska reprezentacija BiH kreće u operaciju SP. Težak je to zadatak, a novi selektor Petev itakako već ima podmetnute klipove pod nogama. No, reprezentacija mora biti iznad svega i mora joj se pružiti podrška. "Idemo s optimizmom u Finsku. U kontaktu smo bili ovih dana s igračima i ne očekujem da bude nekih većih problema oko njihovog dolaska. Planirali smo da sutra u 20 sati održimo prvi trening jer igrači dolaze u različito vrijeme. Fokusiran sam samo na našu ekipu i s obzirom na to da imamo malo vremena, pokušat ću da im prenesem svoju viziju i razmišljanja. Kao što sam ranije rekao, imamo kvalitetne igrače i siguran sam da će igrati borbeno i maksimalno motivisano", izjavio je selektor Petev pred polazak. Inače, Petev je jučer uputio tri dodatna poziva za prijateljsku utakmicu sa Kostarikom pa će se ekipi priključiti Josip Ćorluka (Zrinjski), Selmir Pidro (Sarajevo) i Obren Cvijanović (Velež). Ćorluka je već ubilježio dva nastupa za "A" selekciju u novembru prošle godine protiv Irana i Italije, dok su Pidro i Cvijanović prvi put pozvani u nacionalni tim. Oni će se ekipi priključiti 25. marta. Sretno, Zmajevi!

Podsjetimo, utakmica između Finske i Bosne i Hercegovine igra se u srijedu u Helsinkiju s početkom u 20:45 sati. Selektor Ivaylo Petev, stručni štab, igrači Eldar Ćivić, Kenan Pirić, Darko Todorović i delegacija NS BiH jutros su čarter letom sa sarajevskog aerodroma otputovali u Helsinki gdje će naš tim utakmicom protiv selekcije Finske početi kvalifikacioni ciklus.