HEFTIČNJAK: Kad je Bakir uparkir'o Jugu 45...

bakir

U rubrici „Heftičnjak“ analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas.

Izetbegović o "Malina respiratorima": Nisu neka klasa i preplaćeni su, "ali i Jugo je auto"

Malo je takvih živopisnih lidera kakav je vođa SDA Bakir Izetbegović, čije izjave često podsjećaju na legendarnog Grunfa iz stripa Alan Ford. Izetbegović Junior je postao hit na društvenim mrežama, a njegove izjave osim što izazivaju smijeh, izazivaju i bijes naroda. Poznat po tome kad je trebao braniti kriminal Asima Sarajlića, rekao: ''Ja, i!?'', šef SDA je komentirajući takozvane "Malina respiratore" rekao je da "taj respirator očito nije neka klasa, ali Jugo 45 je auto koje vas može spasiti, ne daj Bože da morate pobjeći iz neke situacije, a ne možete pješke". One je rekao da je očigledno da su urađene "neke greške, neka preplaćivanja, u odnosu na neki respirator koji nije čemu ali radi svoj posao". "Premijer Fadil Novalić je namjerno gurnut u tu čitavu situaciju, to je politički jedan proces. Novalić sasvim sigurno nije korumpiran čovjek", rekao je Izetbegović. Znači, da Bakir Izetbegović razumije ono što čitav normalan svijet vidi: nije normalno da on postavi svoju suprugu na mjesto direktorice najvažnije medicinske ustanove u zemlji i da je to dobro ''jer ona ima veze'', nije normalno da firma koja se bavi malinama uvozi po skupim parama sofisticiranu medicinsku opremu, nije normalno da smo po stopi smrtnosti u samom svjetskom vrhu, nažalost... Nije normalno da Fikret Malinar samo pošalje poruku premijeru i da kaže da ga je poslao Asim i da se napravi višemilionski posao javnim novcem. Nije to normalno, dragi Bakire. A da je ovo normalna zemlja, ti ne bi bio ključni čovjek. Nego bi vozao Jugu 45, a ne Mercedese i imao vile na Poljinama.

 

Kučan: BiH se raspada iznutra, ako se ništa ne napravi, raspast će se i izvana

Ne stišava se bura oko raznih non-papera, a nažalost neočekivano loše poruke dolaze iz Slovenije. Nakon što je na vidjelo izašlo da je slovenski premijer Janez Janša do grla upetljan u prljave poslove oko promjena granica za Balkanu, čak je bivši slovenski predsjednik Milan Kučan, koji važi za razumnog i umjerenog političara, u razgovoru za ljubljansko Delo uputio je zlokobne poruke u pogledu budućnosti naše zemlje. Kučan je dobro upoznat sa pasivnim odnosom Evropske unije prema Bosni i Hercegovini, te poruke koje šalje mogu značiti i potrebu za buđenjem tog odnosa. Kučan je naveo da BiH propada, da ne samo ne funkcionira, nego da se BiH raspada iznutra. ''Ako se u 30 godina ništa ne dogodi i stvari ostaju na statusu quo, to znači da je stanje sve gore, a podjele sve veće, naveo je Kučan, te dodao: "Ako se ništa ne napravi da se zaustavi unutarnji raspad države, može se dogoditi i da dođe do raspada izvana". Slovenija će uskoro predsjedavati EU-om i ne može se zarobljenoj državi kakva je BiH fakturisati bilo kakva odgovornost, nego je upravo na međunarodnoj zajednici da svojim mehanizmima odbaci svaku mogućnost promijene granica, da pod sankcije stavi svakoga ko narušava suverenitet Bosne i Hercegovine i tu uloga Slovenije može biti važna. Jer BiH neće biti problem samo za sebe, nego za regiju i čitavu EU.

 

U naredna tri dana u BiH stiže više od 100.000 doza vakcina

Vakcinacija u BiH ide sporo i po ovom parametru smo među najgorima u Evropi, a to naravno trebamo zahvaliti aktuelnim vlastima koje predvode SNSD, SDA i HDZ. Posebno lošu ulogu je odigralo Vijeće ministara i Ministarstvo civilnih poslova koje je bilo potpuno pasivno i nedoraslo izazovu pred kojim se našla naša zemlja. Ipak, u BiH bi u naredna tri dana trebalo da stigne više od 100.000 doza vakcina protiv koronavirusa. Iz Ministarstva civilnih poslova je najavljeno da bi u BiH ovih dana trebalo da stigne 43.790 doza BioNTech/Pfizer vakcina, od čega 32.760 doza iz COVAX mehanizma i 10.530 doza iz mehanizma “EU4Health”. Stići i 500 doza AstraZeneca vakcina za zaposlene u UN, koje će uvesti Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine. Iz mehanizma COVAX u utorak se očekuje isporuka 35.100 doza, a u narednu srijedu 32.760 doza vakcina. Do kraja maja se očekuje i isporuka 81.600 doza vakcina AstraZeneca putem COVAX programa. Sada kada su pale brojke zaraženih, kada jenjava pandemija i prije početka novog talasa, vrlo je važno da institucije rade na što masovnijoj vakcinaciji. Samo je u tome spas. A odgovornost osim pred nadležnim tijelima, svima treba fakturisati na narednim izborima. 

 

Šepić: Podržaćemo zajednički nastup i formiranje jakog bloka bh. stranaka u entitetu RS

Stranke opozicije užurbano rade na okupljanjima. U Federaciji BiH očito je da će biti više koalicija i da će bitka na izborima biti neizvjesna, jer SDA preko svojih satelita pravi rezervne opcije. SDP je inicirao ideju da se u entitetu Republika Srpska stvori novi patriotski blok za izbore, a predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić potvrdio će se ta stranka priključiti tom pozivu. Cilj ovog bloka je odupiranje napadima na državu BiH. “Pozdravljamo svaku inicijativu da se stranke u BiH okupljaju, sarađuju i zajednički rade na konkretnim pitanjima važnim za državu i naš narod i zato ćemo rado učestvovati i na sastanku kojeg je inicirao SDP, a tiče se zajedničkog nastupa u entitetu RS. Snagama koje otvoreno zagovaraju raspad države i prizivaju sukobe moramo jako i jedinstveni odgovoriti i vjerujem da će to shvatiti i tako se ponašati državotvorne stranke u BiH. Time se mora pokazati snaga i odbaciti prijetnje koje dolaze od retrogradne politike Dodika, ali i raznih ‘vulina’ iz naše zemlje i regiona'', kazao je Šepić. Jasno je da u entitetu Republika Srpska razjedinjenost probosanskih stranaka dovodi u težak položaj povratnike i institucije države, ali odgovornost nije samo na vladajućoj eliti u RS-u, nego i na onoj stranci koja je od rata vodila ove procese u RS-u, SDA-u, čiji su se ciljevi uvijek svodili na sitni privatni interes njihovih funkcionera. Treba drugačija politika. SDA to više ne može voditi.

 

Danas je Dan pobjede nad fašizmom: Dan kada je pobijeđeno zlo

Ove sedmice se obilježava 76 godina od završetka Drugoga svjetskog rata i 71 godina od pokretanja inicijative za stvaranje Evropske unije. Ta se dva, za Evropu izrazito važna događaja širom Evrope obilježavaju 9. maja kao Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, u znak sjećanja na završetak Drugoga svjetskog rata u Evropi 1945. godine i početak stvaranja današnje Evropske unije pet godina poslije. Na današnji dan, 9. maja 1945. nacistička Njemačka potpisala je bezuvjetnu kapitulaciju u Drugome svjetskom ratu. Iako je rat zapravo završio nekoliko mjeseci poslije, kapitulacijom carskog Japana, u svim se europskim zemljama 9. maja obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom. 9. maja se slavi i Dan ljiljana kao i Dan logoraša. Nažalost, danas je Evropa suočena s novim strujama koje žele oživiti fašizam u nekom modernijem obliku i ojačati njegove ostatke koji nisu uspjeli nestati u 75 godina, ali upravo obilježavanjem ovakvih dana, razgovorom o njima i poučavanjem historije moramo tim pokušajima hrabro i glasno odgovoriti te se zajedno izboriti i dati do znanja da nema mjesta za fašizam, rasizam i bilo koji drugi oblik netolerancije.

 

Peteru Handkeu, negatoru genocida, uručen orden RS: Ovo je veliki trenutak za mene

Još je jedan skandal obilježio ovu sedmicu. I dok se u civiliziranom, demokratskom i uređenom društvu genocid i ratni zločini ne smiju veličati, u entitetu RS se to čini na najvišoj razini, pa je tako predsjednica RS-a Željka Cvijanović uručila u Banjoj Luci Orden Republike Srpske na lenti austrijskom piscu Peteru Handkeu, dobitniku Nobelove nagrade poznatom po svojim stavovima o negiranju genocida u Srebrenici i podršci Miloševićevom režimu.

Orden je uručen za "izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa Republikom Srpskom." Handke je kazao da je odlučio da dođe u Banju Luku uprkos "jakim vjetrovima" koji su bili protiv toga.

- Sretan sam što sam ovdje. Ovo je veliki trenutak za mene - rekao je Handke. On je naglasio da njegove impresije najbolje opisuju stihovi čuvene pjesme nedavno preminulog Predraga Živkovića Tozovca "dugačka je Lajkovačka pruga...". Nakon Banja Luke, Handke je sa Dodikom i Kusturicom posjetio Andrićgrad. Nakon službenih ceremonija, Hadnke, Kusturica i kolumnista Oslobođenja Muharem Bazdulj su u kafani zapjevali i čuvenu pjesmu Halida Bešlića Romanija. Na sramotu.

 

Zabrinjavajući podaci: Od januara 2020. do maja 2021. godine iz USK iselilo 11.400 osoba

https://www.cazin.net/vijesti/zabrinjavajuci-podaci-od-januara-2020-do-maja-2021-godine-iz-usk-iselilo

Jedan od najvećih problema naše zemlje je trend odlaska stanovnika, koji se nažalost nastavlja i prijeti nam prava demografska katastrofa. Po brojkama odlaska, USK je nažalost u vrhu, a u prošloj i ovoj godini USK je napustilo više od 11.400 osoba. Potvrđuju to konkretne i zvanične brojke MUP USK o broju podnesenih zahtjeva za izdavanje potvrde o nekažnjavanju u svrhu zapošljavanja u inozemstvu. Velikim djelom na to je utjecala nezaposlenost, a posebno pandemija koronavirusa zbog koje je ugašeno na hiljade radnih mjesta. Posebno zabrinjava činjenica da masovno odlaze i visokoobrazovani kadrovi. Vlasti nemaju odgovor na ovaj problem.