Kadirić (NB): Stranke vladajuće većine u USK nastupiće zajedno na izborima 2020.

 

Stranke koje čine vladajuću većinu i imaju ministre u Vladi USK nastupiće zajedno već na lokalnim izborima ove godine, saznaje Cazin.net. Ovaj zajednički nastup prvenstveno će značiti podršku zajedničkim kandidatima za načelnike općina u USK, a u nekim varijantama i sredinama i moguće zajedničke liste za općinska vijeća. Cilj je prenijeti pozitivnu energiju i viziju iz Vlade USK na lokalne nivoe i ponuditi drugačiju politiku od one koja je godinama bila prisutna u našem kantonu, kroz profil i kadrove najveće stranke, SDA.

Nakon što su 4 stranke koje čine Vladu Kantona Sarajevo danas objavile da će nastupiti zajedno u ovom kantonu i podržati zajedničke kandidate za načelnike, bilo je pitanje kakvo je stanje u ovom smislu među strankama u USK. Prema našem saznanju, sve članice aktuelne parlamentarne većine su zainteresirane za zajednički nastup i već su vodili neformalne razgovore o ovoj temi, a ubrzo će, kako nam je potvrdio i predsjednik Kantonalnog odbora Nezavisnog bloka i jedan u ministara u Vladi USK Nijaz Kadirić, biti održan i zajednički sastanak na kojem bi okvir ovoga djelovanja bio i formaliziran.

“Našem kantonu i cijeloj zemlji su potrebne promjene i neka nova energija od najnižeg do državnog nivoa. Aktuelna većina, na USK potvrđuje da je moguće, uz međusobno uvažavanje zaustaviti mnoge negativne trendove i okrenuti nove, pozitivne procese koji će očuvati našu zemlju i ljude u njoj. Tu sinergiju i spremnost na zajednički rad za opće dobro, želimo preslikati i na lokalnom nivou i kroz razgovore koje sam dosad imao sa kolegama koje vode stranke većine u USK vidio sam spremnost da podrže ovaj pristup, a ubrzo ćemo i zvanično sjesti i potpisati sporazume okvir ovoga djelovanja. Slično su vidim uradile i kolege u Kantonu Sarajevu- 4 stranke koje su činile većine u tom kantonu. Tako će vjerovatno udruživati se i na ostalim kantonima oni koji žele promjene, a Nezavisni blok je već ranije i na nivou BiH pozvao sve druge političke subjekte na zajednički nastup, prvenstveno na pitanju izmjena Izbornog zakona i uvođenja elektronskog glasanja i skenera na biračkim mjestima, do ovoga pitanja podrške zajedničkim kandidatima na izborima i već je dosta lidera stranaka na nivou BiH izrazilo spremnost na takvo djelovanje što će vjerujem ohrabriti i ljude u BiH da u većem broju izađu na izbore i podrže promjene i bolju, pošteniju politiku za našu zemlju.” - izjavio je Nijaz Kadirić, predsjednik Nezavisnog bloka i ministar u Vladi USK.

Naš portal pratiće i nadalje ovu temu i informisati javnost o istoj.