Kako će Rusija odgovoriti na američke udare u Siriji?

Eksperti analiziraju moguću reakciju Moskve nakon upućenih prijetnji povodom napada SAD-a na Siriju.

Rusija je dugo prijetila SAD-u “ozbiljnim posljedicama“ u slučaju raketnog napada protiv sirijskog režima zbog navodnog hemijskog napada u gradu koji je pod kontrolom pobunjenika Doumi.

Govoreći nakon subotnjeg napada američkih, britanskih i francuskih snaga na Siriju, Anatoly Antonov, ruski ambasador u Washingtonu, je kazao da takve akcije neće ostati bez posljedica.

Lawrence Korb, nekadašnji pomoćnik američkog ministra odbrane, je kazao Al Jazeeri da će ruska reakcija najverovatnije biti ograničena na javne osude, jer Pentagon nije ciljao ruske vojne pozicije.

Prvi sati nakon napada su ukazivali na to da će Moskva upravo krenuti tim putem.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je osudio zračni napad u saopćenju koje je objavljeno na internetskoj stranici Kremlja, ne najavljujući bilo kakve planove osvete.

 

'Zataškivanje tragova'

On je naveo da je Moskva pozvala na hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se razgovaralo o razvoju situacije.

Ruski mediji su u subotu širili infromacije o tome da su američki udari izvedeni kako bi se radnici Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) spriječili u namjeri da istraže navodnu upotrebu hemijskog oružja u Doumi.

Jedan od onih koji je iznio te tvrdnje je Leonid Slutsky, šef Komiteta za vanjske poslove ruskog parlamenta.

“Washington i njeni saveznici pokušavaju da zataškaju svoje tragove  u slučaju lažiranja napada gasom u Doumi“, naveo je on.

Fuad Shahbazov, sigurnosni i vojni ekspert za Rusiju i Srednji istok sa sjedištem u Azerbejdžanu, kazao je Al Jazeeri da je malo vjerovatno da će se Moskva ograničiti samo na antiameričku retoriku.

“Odgovor Rusije će uključivati raketne napade protiv opozicionih snaga i vojnih pozicija američkih specijalnih snaga“, kazao je on.

'Uskoro ćete čitati kako je Zapad napustio Siriju'

Dodao je da je dugotrajna kopnena operacija protiv pobunjenika manje vjerovatna.

Ruski politički analitičar i nekadašnji član Putinove stranke Ujedinjena Rusija Sergei Markov je kazao da ta zemlja raketni napad SAD-a i njegovih britanskih i francuskih saveznika vidi kao odgovor Zapada na rastuću ulogu Rusije u svijetu.

“Napad je ponajprije izveden zbog rastuće uloge Rusije u svijetu. Vojno, to je napad protiv Sirije, ali politički je to napad protiv Rusije. Rusija je upozorena na napad. Teritorije gdje se nalaze ruske vojne baze nisu dotaknute. To znači da SAD, Britanija i Francuska pokušavaju izbjeći vojnu konfrontaciju sa Rusijom u Siriji. To je dobro“, naveo je on.

Dodao je da Moskva nije ni trebala vojno odgovoriti na napad jer su američki udari bili toliko neuspješni da je to bio “zvuk zatvaranja vrata Amerikanaca koji napuštaju Siriju“.

“Uskoro ćete u zapadnim medijima čitati kako je Zapad predao Siriju Putinu i da ne može ništa uraditi protiv Assada, nego može samo izvoditi simbolične napade kako bi spasio svoj obraz“.