Kako je SDA gubila kapitalce: Od Šepića, pa do Konakovića, Čampare i Zvizdića...

bakir i denis

U rubrici „Heftičnjak“ analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas.

Zvizdić: SDA je na većini mjesta u Sarajevu dobila manje glasova nego što je otjerano ljekara sa KCUS-a

Otkako je Bakir Izetbegović preuzeo SDA, krenula sječa svakoga ko je mislio svojom glavom, odnosno svakoga ko nije mislio njegovom i glavnom njegove supruge Sebije Izetbegović. Prvi je protiv ovog para javno progovorio i digao glavu naš Krajišnik Senad Šepić. On nije kalkulisao i nakon razlaza sa Bakirovom SDA, Šepić uspješno vodi novu stranku Nezavisni blok. Otišao je i Fuad Kasumović, pa dva puta pobjedio SDA u Zenici. Otišao je i Konaković (doduše nakon što je izgubio naklonost ''omiljene profesorice''), i evo ga danas izbio u prvi plan u Kantonu Sarajevo. Istjeran je i Aljoša Čampara, čovjek koji je ''završavao'' stvari za Bakira. A najnoviji slučaj jest onaj sa potpredsjednikom SDA Dizenisom Zvizdićem. Zvizdić je dosada bio jako miran i strpljiv, čovjek koji je izbjegavao sukobe, ali očito da mu je dogorilo, te je poručio: ''Svima je kristalno jasno da je premijera Novalića i njegovu karijeru jedino i isključivo ugrozila NN ženska osoba koja je telefonski naredila kupovinu respiratora". Bakir će i dalje tjerati kapitalce iz SDA, a svi oni zajedno sa opozicijom konačno će imati šansu da 2022. Bakira i njegovu SDA pobjede na izborima i time otvore mogućnost za demokratski iskorak ka evropskoj Bosni i Hercegovini.

 

Ne zavaravajmo se, Draško je potencijalno opasniji i od Radovana

''Zlatni dečko bh. politike'' brzo je sagorio. Draško Stanivuković, novoizabrani gradonačelnik Banja Luka ne negira da je četnik, ali zato negira da je bio genocid u Srebrenici. Stanivukovićev problem sa civilizacijskim vrijednostima problem je ne samo za entitet RS nego i za čitavu zemlju, jer ispada da su i oni koji su politički na drugoj strani od Milorada Dodika u stvari isti kada je nacionalizam u pitanju. ''U Srebrenici nije bio genocid. Ne poštujem presude Haškog tribunala, političkog suda. Četnički pokret je legitiman dio historije srpskog naroda. Ne mogu reći da sam antifašista. Bosna i Hercegovina su prve dvije srpske države s ove strane Drine. Deveti januar je nesporan dan naše otadžbine''. Ovakvi ekstremni nacionalistički, a često i fašistički, stavovi koje je pričom o „ljubavi i uvažavanju svih“ dugo prikrivao, pokazali su da generacije mladih ljudi iz entiteta RS ne samo da nisu spremne za suživot i pomirenje, nego pričom da se entitet RS izgradio na „patnji srpskog naroda“, što Draško spominje u svakom intervjuu, stvaraju se korijeni za novu genocidnu osvetu.

 

Ogromna tuga danas u Cazinu - od koronavirusa preminula Lejla Hajrulahović

Cazin je obavijen ogromnom tugom jer je iz Tuzle stigla vijest da je nažalost svoju borbu za život izgubila naša Lejla Hajrulahović. Cazinjani, Krajišnici, a i veliki dio Bosne i Hercegovine pamti Lejlu kao vedru, hrabru i optimističnu mladu djevojku, koja se uvijek borila i trudila da bude na strani na dobra i uz svoj grad i svoj narod. Aktivna je bila i u društvenom i sportskom životu. Lejla je nažalost, izgubila bitku protiv koronavirusa u Tuzli, gdje je nakon Bihaća prebačena na liječenje. Nedavno je Lejla izgubila i dvojicu dajidža Hasana i Jusufa, koji su također izgubili bitku sa koronavirusom. Neka je svima njima vječni rahmet, a porodici sabur i snaga da se izbore u ovim teškim trenucima za njih. Korona je nažalost uništila čitave porodice, te se nadati da će ova pošast brzo stati.  

 

SCC kažnjen sa 3.500 KM zbog nepoštivanja mjera tokom Black Friday kupovine

Dok korona odnosi živote, nekima je do šopinga. Frapantne slike su dolazile iz i ispred tržnih centara, gdje su zabilježene velike gužve zbog Black Fridaya. Naravno, masovno nepoštivanje mjera u tržnim centrima u Sarajevu samo je tužna slika naše svakodnevnice i nerazumijevanja općeg opasnog stanja za vrijeme pandemije. Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS (KUIP) su kaznili SCC sa 3.500 KM. Kako su pojasnili iz KUIP-a, u SCC-u je zabilježeno najmanje poštivanje mjera. Zbog utvrđenih nedostataka, odnosno prekobrojnosti posjetitelja, posebno u prizemlju zgrade, ali i nepoštvanja propisane fizičke distance, pravna i odgovorna osoba će biti kažnjena s gore navedenim novčanim iznosom. Sve aktivnosti inspekcija bile su usmjerene upravo na praćenje poštivanja navedenih mjera u tržnim centrima. Inspekcija i dalje pratiti poštivanje higijensko-epideioloških mjera radi čijeg je nepoštivanja do sada izdala 421 prekršajni nalog u iznosu od 725.245 KM, te 11009 rješenja kojima su naređene korektivne mjere u Kantonu Sarajevo.

 

ZAVNOBIH - BiH ni nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska

25. novembra 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a. ZAVNOBiH (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine) je bio najviši državni organ antifašističkog pokreta u Bosni i Hercegovini tokom Drugog svjetskog rata, te se razvio kao nosilac bosanskohercegovačke državnosti. Ovaj dan se slavi kao Dan državnosti, jer je tada obnovljena državnost. Na osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva BiH, od kojih 173 sa pravom glasa. Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ. Ovim aktima istovremeno je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

 

Kurzov lockdown je tvrd, a bit će i prilično dug: ‘Masovne restrikcije trajat će mjesecima‘

Dok u Bosni i Hercegovini manje-više sve radi, u Austriji je lock down. Premijer Kurz odlučan je da ova mjera ostane sve dok brojke o zarazi rastu. Što je veći broj zaraza, to će biti teže poduzeti korake za otvaranje. Austrija može očekivati nova stroga ograničenja nakon što za tjedan dana isteknu trenutačne mjere zatvaranja, rekao je kancelar Sebastian Kurz za austrijski list Kleine Zeitung. Nacionalno zatvaranje na snazi je do 7. decembra, ali još nije jasno što će to značiti za skijašku industriju – okosnicu turističkog sektora koji čini 15 posto austrijskog BDP-a. Kurz je rekao da će Austrijanci tjednima i mjesecima morati živjeti s ograničenjima i dodao da će nove mjere ovisiti o epidemiološkoj situaciji. Vlada planira oprezno otvarati trgovine i škole, rekao je Kurz. Austrijski kancelar rekao je da sportski i zabavni sadržaji neće biti dio prvih popuštanja mjera, ali vlada u dogledno vrijeme namjerava omogućiti organiziranje više pojedinačnih sportova na otvorenom. "Pitanje turizma odvojeno je od toga", dodao je. Francuska, Italija, Austrija i Njemačka naredile su da žičare, koje bi sada i mogle raditi, ostanu zatvorene u nadi da će sva odmarališta imati koristi na vrhuncu sezone ako i kad se uspori širenje zaraze koronavirusom.