Kako je stradao Khashoggi: New York Times kroz video prikazao smišljeno ubistvo

Američki list New York Times objavio je video u kojem je detaljno i hronološki predstavio ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Kako je navedeno u video, 15 članova ubilačkog tima koji su stigli iz Saudijske Arabije u Istanbul, postavili su zamku Khashoggiju.

U videu se mogu vidjeti fotografije i snimci tih 15 osoba povezanih sa ubistvom. Za neke od njih govori se kako su povezani s princom Mohammedom bin Salmanom.

Podsjećamo, Khashoggi je bio jedan od onih kojeg su krtikovale saudijske vlasti. Turski mediji su nakon njegovog ubistva podijelili dokaze koji ukazuju na vezu saudijskih zvaničnika sa ubistvom Khashoggija.

Prema onome što je izneseno u videu New York Timesa, riječ je o ubistvu s predumišljajem te kako je Khashoggi napadnut po ulasku u zgradu konzulata u Istanbulu. Njegovo tijelo raskomadano i nakon toga odneseno iz konzulata.

U videu je istaknuto kako je saudijski sigurnosni dužnosnik Mahir Abdulaziz Mutreb bio lider u akciji smišljenog ubistva Khashoggija.

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) jučer je izrazila uvjerenje da je saudijski princ Salman naredio ubistvo Khasoggija, izjavili su jučer za Washington Post izvori upoznati sa istragom. 

Salman je ubistvo Khasoggija ocijenio kao zločin koji se ne može opravdati te je najavio kako će svi krivci biti kažnjeni.

Podsjećamo, nakon što se nekoliko dana vodio kao nestao, vlasti Saudijske Arabije priznale su kako je Khashoggi ubijen 2. oktobra prilikom posjete saudijskom konzulatu u Istanbulu. Istraga o njegovom ubistvu i dalje traje.