Kako razviti i očuvati naviku posta i nakon ramazana?

Blagoslovljeni mjesec ramazan nam nudi ogromne mogućnosti i prilike da tražimo oprost i milost Allaha tebareke ve te’ala. U toku ovog mjeseca, posebne molitve kao i povećano davanje sadake postaju norma u mnogim kućanstvima. Međutim, nakon ramazana, neki ljudi se vraćaju svojim starim navikama: propuštanju namaza, odgađanju namaza, činjenju grijeha bez razmišljanja itd.

Iako se mjesec ramazan bliži kraju mi možemo nastaviti uživati u prekrasnom ibadetu posta, prenosi Akos.

Uzvišeni Allah je rekao: Svako djelo koje čovjek učini pripada njemu, osim posta! Post pripada meni, i Ja za njega posebno nagrađujem! (Muslim)

Post je štit za muslimana

Kada bismo imali štit od grijeha na ovome svijetu i džehennemske vatre na onome svijetu sigurno bismo ga čvrsto čuvali. Taj štit je zapravo post pa ga stoga ne smijemo zanemariti. Naprotiv, trebamo iskoristiti tu blagodat Allaha tebareke ve te’ala.

Gore navedeni hadis se nastavlja:

Post je štit pa kada neko od vas zaposti, neka ostavi spolno općenje i neka ne galami, a ako ga neko bude psovao ili se htio sa njim tući, neka kaže: Ja sam čovjek postač!
Tako mi Onoga u čijoj je ruci Muhammedova duša, zadah iz usta postača sigurno je kod Boga bolji od mirisa mošusa. Postač ima dva veselja kojima se raduje: veseli se kada iftari i veselit će se svome postu kada bude susreo svoga Stvoritelja! (Muslim)

Post bi nas trebao spriječiti u ogovaranju, klevetanju, ružnom, beskorisnom i lažnom govoru. Ovo vrijeme možemo iskoristiti u zikru, učenju Kur’ana ili činjenju dobrih djela.

Kada postiti?

Allahov Poslanik salallahu alejhi ve sellem je kazao:Djela se predstavljaju ponedjeljkom i četvrtkom, pa želim da moja djela budu predstavljena dok postim. (Et-Tirmizi)

U drugom hadisu Ebu Zerr kaže da je Allahov Poslanik salallahu alejhi ve sellem kazao:

Ebu Zerre, ako budeš postio tri dana od (svakog) mjeseca, onda posti trinaesti, četrnaesti i petnaesti. (Et-Tirmizi)

Napomena: Postoje određeni dani kada je zabranjeno ili pokuđeno postiti pa vas molimo da pitate svog lokalnog imama ili učenjaka kojeg poznajete ako niste sigurni.

Na osnovu navedenog jasno nam je da trebamo slijediti sunnet našeg Poslanika salallahu alejhi ve sellem i postiti svakog ponedjeljka i četvrtka ili trinaestog, četrnaestog i petnaestog dana svakog mjeseca. Nakon određenog vremena, dobrovoljni post će postati prekrasna navika i rutina u našem životu.

5 savjeta za lakši post tokom godine

1. Iskrena odluka

Prva stvar koju trebamo uraditi jeste čvrsto i iskreno odlučiti da ćemo postiti nadajući se Allahovom tebareke ve te’ala zadovoljstvu i Njegovoj nagradi. Kako bi se podsjetili koje ćemo dane postiti, možemo koristiti sedmične/mjesečne podsjetnike, dnevni rokovnik, laptop ili jednostavno naljepnice.

2. Pronaći prijatelje sa kojima ćemo postiti (ako je potrebno)

Poznato je da se svaki musliman trudi da svoj post učini iskrenim i privatnim ibadetom u ime Allaha tebareke ve te’ala. Međutim, pozivajući druge da nam se pridruže u ovom dobrovoljnom ibadetu možemo zaraditi dodatne nagrade.

Muslimani mogu ohrabriti i motivirati jedan drugog te se takmičiti u činjenju dobrih djela. Možda se određeni dan nećemo osjećati dovoljno motivirano da postimo ali znajući da naš prijatelj posti sigurno nećemo htjeti da propustimo tu nagradu.

3. Uključiti članove svoje porodice

Ako ne možemo pronaći prijatelja sa kojim ćemo postiti ili ako živimo u nemuslimanskom području onda možemo uključiti članove svoje porodice. Na taj način ćemo inšallah steći više bereketa u našim kućama.

4. Izgraditi i ojačati porodične veze

Ramazan je vrijeme okupljanja svih porodičnih članova kako bi se družili, jeli i podijelili ono što su naučili ili iskusili. Većina nas se nakon ramazana vraća u svakodnevnu rutinu zapostavljajući suštinu druženja sa našim porodičnim članovima što može uzrokovati nedostatak komunikacije između roditelja i djece ili između supružnika.

Zar postoji bolji način da se raspali ljubav i naklonost između porodičnih članova od posta barem dva puta sedmično (ponedjeljkom i četvrtkom) ili tri puta mjesečno (trinaestog, četrnaestog i petnaestog dana svakog mjeseca)? Na ovaj način ćemo inšallah osjetiti ljubav u ime Allaha tebareke ve te’ala.

5. Učiniti post zabavnim

Učinimo ovu rutinu dobrovoljnog posta zabavnom. Da bi smo je učinili zabavnom, možemo organizovati kvizove sa nagradama kako bi potaknuli svoje najmlađe na dobrovljni post. Trideset minuta prije iftara, možemo dati svakom članu porodice priliku za razgovor o nekoj (jednostavnoj) islamskoj temi ili islamskom odgoju. To će povećati svijest o islamskim principima i ponašanju koje treba usaditi u svakog pojedinca kao i porodicu u cjelini.

Imajmo na umu da teme trebaju biti jednostavne i unutar našeg kapaciteta (npr. mnogi od nas nisu dovoljno kvalifikovani da interpretiraju i komentiraju hadise). Ako istraživanje tema nije dovoljno učinkovita metoda za našu porodicu, onda možemo pustiti određeno predavanje ili pročitati poglavlje iz određene knjige. Ključ uspjeha je da odvojimo vrijeme za svoju porodicu umjesto da se žalimo kako nemamo vremena.

Potrudimo se da našim dobrovoljnim postom inšallah zaradimo zadovoljstvo našeg Gospodara tebareke ve te’ala ali istovremeno i učimo o islamu. To je izvanredan način da treniramo naš um, tijelo, ponašanje i nefs tokom cijele godine.