Kako su Amerikanci od 2013. slali oružje iz BiH u Siriju

Home

Kako su Amerikanci od 2013. slali oružje iz BiH u Siriju


Američka vojna baza u jugozapadnoj Njemačkoj korištena je kao transportna tačka za pošiljke naoružanja sirijskim pobunjenicima još od 2013 .godine, prenosi Deutsche Welle pisanje njemačkih medija.

U ovim medijskim izvještajima navodi se da su privatnici pri američkoj vojsci kupovali oružje uglavnom u zemljama istočne Evrope. Riječ je o oružju ruskog dizajna koje je bilo vrijedno više stotina miliona dolara, a napravljeno je u fabrikama Bosne i Hercegovine, Srbije, Kazahstana i Češke Republike.

Ovo oružje zatim je usmjeravano prema američkim komandnim centrima u Turskoj i Jordanu. Sa tih pozicija oružje je transportovano prema sirijskoj regiji kroz luke u Rumuniji i Bugarskoj ili korištenjem američke baze u Njemačkoj kao transportne tačke, navodi se u izvještaju.

Riječ je o programu naoružavanja sirijskih pobunjenika na sjeveru ove zemlje što je bio plan Odjela za odbranu SAD-a. Sirijski pobunjenici naoružavani su za borbu protiv ISIS-a u Raqqi.

U izvještaju se navodi da su SAD bazu u Njemačkoj koristile za transport naoružanja pobunjenicima bez znanja njemačkih vlasti, zbog čega su prekršeni zakoni ove zemlje.

Podaci u ovom medijskom izvještaju prikupljeni su uvidom u mailove američke vojske, zatim kroz intervjuje sa “zviždačima”, te kroz zvanične dokumente i baze podataka SAD-a.

U zvaničnom saopštenju SAD su negirale korištenje baze u Njemačkoj za naoružavanje sirijskih pobunjenika.

 

(Izvor: Fokus.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Čet, 14/09/2017 - 10:35

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top