Heftičnjak: Kakve bijele figure, crni Bakire!

heft113

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas. Ovo je pregled protekle hefte, sa našim osvrtom i analizom političkih i društvenih dešavanja.

Bakir Izetbegović: BiH se neće raspasti jer mi nemamo alternativu

Ima lider SDA potrebu da bude filozof bez potrebe i prirodnog portfelja pa izvali k'o fol kakvu mudru besjedu da bi mu se njegovi poltroni u najvećoj bošnjačkoj stranci divili. Često njegove izjave, dakako, nemaju veze sa vezom, nego su puke tlapnje čovjeka koji je umislio da ima državnički stav i promišljanje. Nažalost, daleko smo mi od toga. A Bakir I. svojom politikom Bošnjake svodi na jednu plemensku zajednicu, etničku grupu koja nema budućnost. Tako je ''mudri lider'' na jednoj stranačkoj tribini u Tešnju izjavio: "SDA igra bijelim figurama. Imamo inicijativu, i stratešku i taktičku. Vodimo procese. Narod ponovo gleda u SDA sa povjerenjem i nadom, i faktički samo od nas očekuju rješenja". Žalosno je to i jadno, dragi Bakire. Kakve bijele fire, crni Bakire. Samo treba poredati činjenice: danas je BiH u težoj situaciji nego bilo kada poslije rata. Rusi žele nestabilan Balkan, Amerikanci još se traže nakon Trumpa, Evropa ne zna šta će sama sa dobom, Vučić se naoružava i hapsi branioce Armije RBiH, Hrvatska u Bruxellesu lobira za one koji i danas žive ideju Herceg-Bosne. Schmidt najavljuje da će ići na ruku Čoviću. Bakiru i njegovoj SDA su zatvorena su sva vrata. Zemlja etnički posijeljena, sa ''srpskim svetom'' i hrvatskim ''legitimnim predstavljanjem'' za vratom. A odgovor Bakira I. njegove stranke – jeste korupcija i privatizacija institucija. Moderna, evropska i multietnička BiH je samo floskula u njegovim ustima. BiH treba nove ljude. Bez Dodika, bez Čovića i bez Izetbegovića. To je jedini lijek za ovu zemlju.

 

Bosna i Hercegovina prva u Evropi po smrtnosti od korone

Gdje nas je odvela politika Bakira I, tačnije gdje nas je odvela njegova supruga koja je na vrhu piramide zdravstvenog sistema na teritoriji kojom vlada SDA, najbolje je pogledati statističke podatke i težinu pandemije koju trpi Bosna i Hercegovina. Naša je zemlja po stranici worldometers izbila na prvo mjesto po smrtnosti na milion stanovnika. Bosna i Hercegovina bilježi tako 3.134 smrtna slučaja na milion stanovnika, više od Mađarske na drugom mjestu koja ima 3.128. Na globalnoj svjetskoj listi ispred nas je samo Peru s zastrašujuća 5.934 smrtna slučaja na milion stanovnika. Po ovoj stranici Bosna i Hercegovina dosad je registrovala 225.857 slušajeva zaraze koronavirusom, a 10.203 osobe su preminule. Oporavilo se 192.218 pacijenata, a ukupno je 1.188.929 urađenih testiranja. Trenutno je aktivno 23.436 slučajeva. Urušavanje zdravstvenog sistema je počela znatno prije dolaska Sebije Izetbegović na čelo KCUS-a, ali kulminacija je nastala onoga trenutka kada smo kao i čitav svijet doživjeli veliku prijetnju. Virus je ogolio sve bolesti našeg zdravstvenog sistema. Zdravstvene vlasti u našoj zemlji apeliraju na građane da se pridržavaju mjera i uputa zbog straha od četvrtog vala, a stalni su pozivi građanima za vakcinisanje.

Tragični statistički brojevi sigurno su povezani s kasnim početkom masovnog vakcinisanja te slabijim odazivom. Posljednjih dana pažnju je izazvala vijest da se samo 1,5 posto studentske populacije vakcinisalo. Za ove katastrofalne brojke niko nije odgovarao!

 

Salko Tursunović izbačen i iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu

Srebrenica je rana svakog čestitog čovjeka. I toliko puta se gazilo preko nje. SDP-ov čovjek radi za SNSD, ASDA tj. sada NES prodaje biračke odbore istom tom SNSD-u, a ima tamo i lokalnih bošnjačkih političara koji su na neki način stavili tapiju na svaku političku borbu, pa odlučuju kad će bojkot, pa ga sami prvi prekše... Srebrenica nema mira. Tako je posljednje sedmice ponovo došla u žižu javnosti kada je sa mjesta predsjedavajućeg Skupštine opštine smijenjen
Ćamil Duraković, a na njegovo mjesto postavljen Salko Tursunović. Ubrzo je reagirala Stranka za BiH, čiji je Tursunović bio član, te ga je isključila iz stranke. ''Predsjednica Općinskog Savjeta Stranke za Bosnu i Hercegovinu Begija Smajić izjavila je da je odluka donesena zbog postupanja pomenutog odbornika koji je suprotno dogovoru kluba "Moja adresa Srebrenica" u sklopu kojeg djeluju i odbornici Stranke za Bosnu i Hercegovinu prihvatio kandidaturu za Predsjedavajućeg SO Srebrenica na koju je izabran isključivo glasovima srpskih odbornika. Stranka za Bosnu i Hercegovinu će nastaviti zalagati za jedinstvo nastupa probosanskih partija u bosanskohercegovačkom entitetu RS, a posebno u Srebrenici", navodi se u saopćenju ove stranke. "Tursunović je jednoglasno izbačen iz našeg kluba, niti može dalje, niti ima našu podršku. Petnaest odbornika iz reda srpskih stranaka je glasalo za njega. Tursunović sada samostalno djeluje zajedno sa srpskom većinom koja ga je predložila i imenovala na poziciju predsjednika Skupštine Općine Srebrenica", kazao je Ćamil Duraković. Ipak, treba biti pošten pa reći svi su se ogriješili o Srebrenicu.

 

Uhapšen Branislav Zeljković: Direktor Instituta za javno zdravstvo RS na krim-obradi

U entitetu RS konačno neko hapšenje zbog korupcije. Policija Republike Srpske uhapsila je Branislava Zeljkovića, direktora Instituta za javno zdravstvo RS, potvrđeno. Zeljković je kadar Ujedinjene Srpske koju vodi notorni Nenad Stevandić, koji se odmah svrstao u Zeljkovićeve ''kućne prijatelje'', te ne bi on da se miješa u rad pravosuđa, ali mrtav-hladan tvdi da mu je prijatelj nevin. Jest, sigurno, zna Stevandić. Taj ''pošteni'' Zeljković je bio u bjekstvu (sigurno je također ''nezavisni'' MUP i tužilaštvo na vijeme javilo Stevandićevom haveru da skloni dokaze), te je uhapšen nakon potrage za njim. Osim Zeljkovića uhapšene su još tri osobe. - Zeljković se trenutno nalazi u službenim prostorijama MUP-a RS, gde će kao i ostali osumnjičeni biti ispitan, rekao je izvor iz istrage. Za Zeljkovićem se tragalo u okviru istrage o nezakonitostima u radu Instituta za javno zdravstvo RS u postupcima javnih nabavki zaštitne medicinske opreme. Po nalogu Republičkog javnog tužilaštva juče su izvršeni pretresi u Institutu i više firmi, a uhapšeni su vlasnik turističke agencije Travel 4 fan Saša Marković, direktor firme Promeding Dragan Dubravac i direktor Prokontrola Slavko Bojić.

 

Noć od 500 KM: Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove nelegalno iznajmljuje vilu u Blagaju

 

U ovom većem entitetu, kako sami sebi tepaju u Federaciji, skandal u režiji još jednog SDA-ovog pulena. Direktor Federalne uprave civilne zaštite Anis Ajdinović vlasnik je luksuzne vile Don u Blagaju kod Mostara. Uzoriti direktor ovo superskupo zdanje iznajmljuje od jula ove godine iako nema potrebnu dokumentaciju. Za to vrijeme, dok nelegalno radi, inspektori njegove uprave izriču i propisuju na stotine hiljada KM kazni u Hercegovini. U Blagaj nisu išli. A Ajdinovićeva supruga vlasnica je nelegalnog vrtića u Sarajevu. Kuća od 150 kvadrata, sa četiri spavaće sobe, trenutno je zbog popunjenosti nedostupna za rezervaciju. U ovom periodu cijena zakupa za jednu noć iznosi oko 500 KM. Villa Don, međutim, nije zavedena u registrima u kojima bi to po zakonu morala biti. Prema Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti objekti se kategorizuju i zavode ili u registar federalnih ili kantonalnih institucija. Ali Ville Don u Blagaju nema ni u jednom – u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma za Žurnal su potvrdili da objekta nema u njihovom registru ugostiteljskih objekata te da nije kategoriziran od strane ovog ministarstva. Radi se o kršenju Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti a kazne za ovakav i slične prekršaje propisane ovim zakonom iznose od jedne do 15 hiljada KM. Ali što bi išta registrovali dok sam sebe štiti direktor FUCZ.

 

Mihajlović prije meča kritikovao Džeku, "Dijamant" mu uzdrmao stolicu

Iza Edina Džeke je čudna sedmica. Prvo je u Ligi prvaka igrao dobro, ali tri puta mu je branio golman Reala Courtois. Onda je na red došla Bolonja i tu je kapiten Zmajeva naplatio sve, te sa dva gola pomogao Interu da potopi tim Siniše Mihajlovića, bilo je 6:1. Trener "Nerazura" Simone Inzaghi je namjeravao odmoriti našeg napadača, s obzirom da ih već u srijedu očekuje utakmica sa Fiorentinom, ali se onda povrijedio Joaquin Correa, pa je Džeko morao ući u igru. U igru je ušao u 29. minuti, a mrežu Lukaša Skorupskog tresao je u 63. i 68. minuti. Naročito dobar gol je bio onaj u 68. minuti, kada je Džeko iz mrtvog ugla savladao golmana Bolonje. Prije utakmice je trener Bolonje Siniša Mihajlović uporedio Edina Džeku i Romelua Lukakua, rekavši kako se Džeki, za razliku od Belgijanca, može ostaviti mnogo više slobodnog prostora. U praksi se ispostavilo da to nije tačno. Džeko je dobijao jako malo prostora, a rigorozno je kažnjavao svaku grešku fudbalera Bolonje. Nakon debakla i novog poraza Bolonje, Siniši Mihajloviću uzdrmala se klupa. Prema navodima italijanskih medija, čelnici kluba s Renato Del Are razmišljaju o njegovoj smjeni. Među nasljednicima se spominje i legendarni Danijele De Rossi.