Karajbić: Novalić je davao saglasnost za nabavke mimo Zakona

nsns
Vlada FBiH bila uključena u sve procese koji su se dešavali i da postoji neraskidiva veza u procesu nabavki između Federalne uprave civilne zaštite i Vlade FBiH, kazao je u pauzi današnje vanredne sjednice Parlamenta FBiH zastupnik SDP-a BiH i nekadašnji predsjedavajući Predstavničkog doma Elvir Karajbić.

Premijer Fadil Novalić davao je saglasnost za nabavke koje su vršene bez poštivanja Zakona o javnim nabavkama. Ali kao što vidite danas su najogovorniji ljudi iz Vlade FBiH zaobišli su ovu vanrednu sjednicu Parlemanta FBiH. Da li je to zbog određenih mjere ili svog ličnog stava u to ne bi ulazio. Ali može se zaključiti da je na jedan brutalan način, bezobzirno, vejrovatno uz dogovor određenih lica naštimane su određene nabavke, ali to ćemo prepustiti Sudu i Tužilaštvu. Ono što nas posebno zabrinjava jeste budući način rada Vlada FBiH, a postavlja se pitanje da li Vlada više štete nanosi kad radi ili kad ne radi. To je dilema koju treba otkloniti – istakao je Karajbić.

Pozvao je vladajuću većinu da zbog kompomitovanosti trenutnog saziva Vlade FBiH izabere novu.  

- Nakon što se obavi rasprava, održat će se sjednica Kolegija, a Klub SDP-a je podnio zaključak kojim tražimo da se izabere nova Vlada FBiH. Treba imati mrvu odgovornosti prema građanima FBiH i iz istih političkih opcija izabrati novi saziv Vlade. Dakle podnjeli smo zaključak kojim tzražimo smjenu cijele Vlade FBiH. Kao što ste mogli vidjeti iz izjava političkih subjekata koji participiraju u Parlamentu FBiH postoji volja da se izglasa nepovjerenje Vladi, a one političke partije koje su saveznici i koji čine većinu su dužne da ponude novu Vladu FBiH – zaključio je Karajbić.