Karzai okrivljuje pakistanske skupine za napade

Home

Karzai okrivljuje pakistanske skupine za napade


KABUL - Afganistanski šiiti pokopali su u srijedu žrtve napada na tu manjinu, za koje je predsjednik Hamid Karzai okrivio pakistanske terorističke skupine, čime bi mogao izazvati trvenja u odnosima s Islamabadom. Samoubilački napad u utorak najgori je sektaški napad u Afganistanu od 2001., kad je srušen talibanski režim.

U napadu na svetište u Kabulu ubijeno je 55 šiitskih vjernika u povorci na njihov najveći blagdan, Ašuru, a među žrtvama je i jedan Amerikanac. 

"Laškar-e-Džangvi, s bazom u Pakistanu, odgovoran je za taj napad. Istražit ćemo to pažljivo i razgovarati s pakistanskom vladom", rekao je Karzai, prenijela je Hina. 

Napadi su izvedeni dok je Karzai u Bonnu sudjelovao na konferenciji o budućnosti Afganistana nakon povlačenja stranih mirovnih snaga i zbog njih je otkazao planiranu posjetu Velikoj Britaniji. 

"Bez dvojbe to je neprijateljski čin prema Afganistanu, njegovu narodu i islamu", rekao je Karzai u bolnici za posjeta ranjenicima. 

Afganistan je dosad bio pošteđen velikih sektaških napada koji su stalni u Iraku i susjednome Pakistanu. 

U telefonskom pozivu agenciji Reuters glasnogovornik skupine "Laškar-e-Džangvi" Al-Alami preuzeo je odgovornost i rekao da je "šiitska zajednica bila meta". 

Udio šiita u afganistanskom stanovništvu je oko 20 posto. 

"Laškar-e-Džangvi jedna je od najnasilnijih protušiitskih skupina povezana s El-Kaidom i sa skupinama koje djeluju u plemenskom području blizu afganistanske granice. 

Laškar se pojavio 90-ih godina napadajući šiitske muslimane, a ti napadi su postupno postajali sve žešći te je 2008. u Islamabadu usmrćeno 55 osoba u eksploziji kamiona bombe pred hotelom Marriott. 

Talibani, koji su suniti, nakon pada njihova režima u deset godina postali su glavni pobunjenici odgovorni za terorističke napade u Afganistanu, objavili su saopćenje u kojem osuđuju napade na šiite. 

Unatoč međunarodnim pozivima talibani se nisu odazvali da sudjeluju na konferenciji u Bonnu. Na tom skupu su zapadne zemlje, koje su utrošile milijarde dolara na vojnu intervenciju u Afganistanu, obećale nastavak novčane pomoći i nakon 2014., kad povuku sve svoje vojnike. 

Sektaški terorizam u utorak pojačao je strah da se afganistanske sigurnosne snage neće moći skrbiti za sigurnost cijele zemlje.

 

Fena

Objavio: Wed, 07/12/2011 - 21:01

Facebook komentari

Back to top