Kasarna u Hadžićima do polovine oktobra će biti spremna za migrante, imat će 66 kontejnera

Kasarna Ušivak u Hadžićima u narednih deset dana bi trebala imati sve uslove za prijem prvih migranata koji se trenutno nalaze u BiH, potvrđeno je za Klix.ba iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM). Kapacitet centra je 400 kreveta, do sada je postavljeno 37 kontejnera, a tokom sljedeće sedmice bit će ih još 29.

Prema informacijama iz IOM-a, radovi su u završnoj fazi. 

"U toku su radovi na postavljanju kanalizacionih cijevi i priključenja kontejnera na električnu mrežu. Objekt kuhinje je dovršen i u toku su radovi na postavljanju kuhinjske opreme i uspostavi magacina za hranu. U saradnji sa općinom Hadžići, IOM je uposlio 16 radnika iz lokalnih mjesnih zajednica koji su angažovani na poslovima održavanja i čišćenja centra", kazali su nam iz IOM-a. 

Do sada je u krugu kasarne postavljeno 37 stambenih i 3 sanitarna kontejnera, a do kraja iduće sedmice bit će postavljeno još 29 stambenih i 3 sanitarna kontejnera.

"U narednih deset dana steći će se uslovi za prijem migranata. Tačan datum prijema u centar bit će određen u saradnji sa Službom za poslove sa strancima/Ministarstvom sigurnosti BiH i ostalim partnerima u projektu", navode iz IOM-a.

Služba za poslove sa strancima, odnosno Ministarstvo sigurnosti BiH je nadležno i za kriterije i registriranje migranata. Oni koji budu smješteni u kasarni Ušivak, osim osnovnih uslova za život, imat će priliku da učestuju u brojnim aktivnostima.

"Osim smještaja koji uključuje i potpuno opremljene sanitarne kontejnere za održavanje lične higijene kao i kontejnere za pranje i sušenje odjeće, u centru će se pripremati tri obroka dnevno. Također, planirane su i sportske aktivnosti na terenima u centru, a biti će im osigurane razne društvene igre kao i TV sala", kazali su nam iz ove organizacije. 

Obroke će, kao IOM-ov partner, pripremati udruženje Pomozi.ba, koja će preko svojih volontera organizirati i niz drugih aktivnosti za korisnike centra. 

"Svi korisnici centra će imati potpunu slobodu kretanja koja će uključivati i pravila o povratku u center u večernjim satima. Što se tiče pravilnika o kućnom redu u samom centru, on će biti usaglašen sa Službom za poslove sa strancima BiH i bit će preveden na nekoliko jezika i predstavljen korisnicima centra", istakli su iz IOM-a. 

Podsjećamo, Vlada FBiH je u junu ove godine kasarnu Ušivak s pripadajućim zemljištem ukupne površine 95.129 kvadratnih metara s 21 objektom, ukupne korisne površine 4.794 kvadrata dala na korištenje, bez naknade, Vijeću ministara BiH za potrebe Ministarstva sigurnosti, za smještaj migranata koji se nalaze na teritoriju BiH.

Mjesec danas kasnije šef Misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Peter Van der Auweraert i viceguvernerka Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) María Sánchez-Yebra Alonso potpisali su Ugovor o grantu vrijednom million eura za opremanje centra za migrante u Hadžićima. Novac je namijenjen za organiziranje potpuno opremljenog centra za 400 osoba, grant je dodijeljen Vijeću ministara BiH, ali projekt implementira IOM.

Prema posljednjim informacijama iz Ministarstva sigurnosti BiH, u BiH je do sada evidentirano 14.969 migranata, namjeru za azil izrazilo je njih 13.958, ali je zahtjev za azil podnijelo svega njih 399.