Deseci hiljada Katalonaca tražili formiranje separatističke vlade

Deseci tisuća Katalonaca prosvjedovali su u nedjelju u Barceloni na poziv separatističke udruge tražeći formiranje vlade odlučne da radi na odcjepljenju.

Prema lokalnoj policiji, 45.000 osoba sudjelovalo je u prosvjedu "Republika odmah" u organizaciji Katalonske nacionalne skupštine, moćne separatističke udruge.

Iako su na regionalnim izborima 21. prosinca osvojile apsolutnu većinu mjesta u katalonskom parlamentu, separatističke stranke nisu postigle dogovor o sastavljanju regionalne vlade.

"Više od dva milijuna građana Katalonije želi katalonsku republiku odmah", izjavio je novinarima potpredsjednik Katalonske nacionalne skupštine Agusti Alcoberro.

Odgođena sjednica parlamenta

Prošlog su tjedna dvije glavne separatističke stranke postigle sporazum o odcjepljenju, predviđajući staviti na referendum budući katalonski ustav.

Katalonski čelnici bezuspješno su proglasili neovisnost od Španjolske u listopadu, kršeći Ustav Španjolske.

Nakon izbora u prosincu koje je raspisao Madrid, separatističke stranke zadržale su tijesnu većinu u katalonskom parlamentu, ali ne uspijevaju formirati vladu.

Predsjednik katalonskog parlamenta odgodio je do daljnjeg sjednicu najavljenu za ponedjeljak na kojoj je Jordi Sanchez trebao biti izabran za predsjednika regionalne vlade.

Ankete pokazuju da su Katalonci podijeljeni kad je riječ o neovisnosti.