Katar želi uvoziti meso, voće i povrće iz BiH, našim firmama nude da grade ceste

Home

Katar želi uvoziti meso, voće i povrće iz BiH, našim firmama nude da grade ceste


Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo susrela se danas u Dohi s ministrom okoliša, urbanizma i poljoprivrede države Katar Mohammedom bin Abdullahom al-Rumaihijem.

Brojni projekti

Razgovoru su prisustvovali ambasador Katara u BiH Rashid Mubarak al-Kuwari i bh. ambasador u Kataru Tarik Sadović.

Prilikom toga razmijenjena su iskustva, razgovarano je o dosadašnjoj saradnji i konstatirane mogućnosti za njezino proširenje u brojnim oblastima.

U otvorenom razgovoru, ministar El-Rumaihi je istakao da je građanima Katara Bosna i Hercegovina u srcu i da imaju posebne emocije spram naše zemlje.

Zbog toga se, prije svega, ekonomska saradnja dvije zemlje mora intenzivirati na obostrano zadovoljstvo.

U vezi s tim, izrazio je interes Katara za uvoz sirovog mesa i mesnih prerađevina iz BiH, kao i voća i povrća.

Pomenuo je činjenicu da meso iz južne Amerike do Katara putuje i do 17 sati, a da bi iz BiH moglo biti dopremano za četiri do pet sati. Naravno, pod pretpostavkom najavljene skore uspostave direktne linije između Dohe i Sarajeva.

- Trebali bismo uspostaviti dobru saradnju u tom smislu. Iz Sarajeva bi dnevno desetine tona mesa mogle biti plasirane u Katar - kazala je Đapo.

U pogledu turizma, BiH je veoma atraktivna destinacija za državljane zemalja Zaljeva, jer su njihova tradicionalna ljetovališta u okruženju nesigurna.

Đapo je kazala da BiH treba iskoristiti šansu i pružiti kvalitetnu uslugu ovim iznimno bogatim turistima.

- BiH ima prirodne ljepote koje oduzimaju dah, bogatu kulturnu baštinu i kvalitetnu, halal kuhinju, odnosno sve što treba turistima iz ovog dijela svijeta. Iz ozračja planinskog turizma može se za nekoliko sati doći do mora ili uživati u ekstremnim sportovima, odnosno odmarati pored rijeka i jezera, ovisno od interesa. Mi smo za njih perfektna destinacija i to treba iskoristiti. Jasno, uz poštovanje svih zakona i specifičnosti naše zemlje - kazala je Đapo.

Obostrani interes

Također, Katar se ubrzano razvija zbog organizacije Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. godine. Osjeća se prezasićenost brojem automobila i neophodne su nove ceste i objekti, koji se svakodnevno grade.

- Ministar El-Rumaihi iskazao je mogućnost da bh. firme učestvuju u tenderima za izgradnju i projektiranje cesta i autoputeva, te da dobiju vrijedne poslove - kazala je Đapo poslije sastanka.

Katar ima vodeću ulogu u zaštiti okoliša u zemljama Zaljeva te je dogovoreno i povezivanje fondova za zaštitu okoliša dvije zemlje, te mogućnosti saradnje u raznim zajedničkim projektima.

Katar je voljan finansirati konkretne projekte, te razvijati saradnju eksperata dvije zemlje radi obostranog interesa. Ministar El-Rumaihi je prihvatio poziv ministrice Đapo da uskoro posjeti našu zemlju.

Na marginama 17. Doha Foruma na kojem učestvuje, ministrica Đapo susrela se i s Hassanom al- Thawadijem, koordinatorom za organizaciju SP u nogometu 2022. godine.

Prilikom toga uspostavljeni su kontakti i naglašena mogućnost buduće saradnje BiH i Katara i na ovom velikom svjetskom projektu.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Pon, 15/05/2017 - 14:01

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top