Katastrofalni menadžment Kantonalne bolnice u Bihaću (FOTO)

Home

Katastrofalni menadžment Kantonalne bolnice u Bihaću (FOTO)

Kantonalna bolnica u Bihaću je u teškim problemima i požar koji ju je zadesio prije nekoliko godina više ne može biti izgovor. Protekle sedmice Kantonalna bolnica u Bihaću je došla u centar pažnje kada su njenom menadžmentu iz Vodovoda zaprijetili isključivanjem vode zbog duga od 181.000 maraka. Već ove sedmice neozbiljnost menadžmenta bolnice se nastavlja zbog lažnih informacija koje su davane o volonterima.

Direktor bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” Smail Dervišević je Skupštini Unsko-sanskog kantona dostavio odgovor na poslaničko pitanje zašto bolnica više neće da prima volontere. Po njemu, bolnica neće izaći u susret zahtjevima za stručno osposobljavanje jer to košta, a para nema.

– Do sada smo zaprimili više od 120 molbi, što bi finansijski gledano zahtijevalo izdvajanje preko 112.000 KM, kojih naša ustanova nema, naveo je direktor Dervišević Skupštini USK-a.

To je potvrdio i na Kantonalnoj televiziji, spomenuvši cifru od 970 KM po volonteru finansijskog tereta za bolnicu.

smajoiizjava

Međutim, demantovao ga je ministar zdravstva u Vladi USK-a dr. Hazim Kapić.

Portal USN.ba objavio je dopis ministra Kapića u kojem je jasno navedeno da su troškovi bolnice po volonteru 30 KM. Postoji mogućnost da Upravni odbor bolnice donese odluku da taj iznos plate sami volonteri, ali ih moraju primati na stručno osposobljavanje, jer je to zakonska obaveza bolnica.

kapicministar

Ministar je razočaran stanjem u kojem je bolnica sa dugom od 13,5 miliona maraka, od čega najveći dio od osam miliona iznosi onaj prema dobavljačima.

– U svakoj prilici ja upozoravam da bolnica ne funkcioniše po osnovu svojih potreba. Vjerovatno bi se, kada bi se sprovela kompletna kontrola, došlo do zaključka da dobiva više sredstava nego što objektivno i zavređuje. Ali, ja kao ministar ne mogu dobiti podatke od njih, kazao  ministar Kapić za sarajevsko Oslobođenje.

I prije aktualnog direktora Derviševića svi njegovi prethodnici su također bili doktori. Mnogi upozoravaju da bi doktori trebali biti u salama, a da menadžeri budu ekonomski stručnjaci, ali ministar Kapić ne misli da je to presudno.

– Prema mom mišljenju, menadžeri bolnica, koje god da su stručnosti, moraju provoditi 24 sata u zdravstvenim ustanovama. Ne može se raditi na 100 mjesta i pritom biti menadžer u jednoj velikoj zdravstvenoj ustanovi. To je osnovni problem kod doktora. To pitanje je bilo nedavno i na Skupštini, jer mnoge zdravstvene ustanove imaju problem što su doktori na drugim, umjesto na svojim radnim mjestima, istakao je ministar Kapić.

S obzirom na to da je bačeno novo svjetlo na temu volontiranja u bolnici, zahvaljujući tačnim informacijama od ministra Kapića, skupštinski poslanik Damir Hodžić moći će izraziti nezadovoljstvo odgovorom direktora Smaila Derviševića, ali tek nakon ljetne pauze, jer Skupština još nije počela sa zasjedanjima.

U međuvremenu će isteći i rok od 15 dana koje je JP Vodovod Bihać dao Kantonalnoj bolnici za plan otplate duga. Skupštinski poslanici po povratku sa pauze imaju razlog tražiti i vanrednu tematsku sjednicu o zdravstvu.

Nakon požara, čiji uzrok do danas nije utvrđen, donacije za obnovu bolnice stizale su iz cijele BiH i svijeta. Stotine hiljada maraka uložile su što državne i međunarodne institucije, što privatne kompanije i pojedinci koji su nesebično pomagali kako bi bolnica što prije ponovo počela raditi u punom kapacitetu.

Koliki je tačan iznos donacija koje su u protekle tri godine u novcu i opremi pristigle u ovu bolnicu, čini se, niko ne zna. Sa direktorom Derviševićem danima smo pokušavali stupiti u kontakt kako bismo dobili odgovor na ovo pitanje, kao i na pitanje zbog čega obnova bolnice teče tako sporo. Ni unatoč brojnim našim nastojanjima Dervišević nam, nažalost, nije odgovorio na pozive.

I kao šlag na kraju, Nikolina Balaban. Podsjećamo, Balaban je uhapšena 7. aprila ove godine zbog sumnje za nesavjesno liječenje pacijenata bihaćke bolnice.

Kako smo već pisali, u bihaćkoj bolnici zabilježeno je deset slučajeva pacijenata kojima je na Odjelu za patologiju umjesto benignih dijagnosticirana maligna bolest, ali i obrnuto.

Svim slučajevima zajednička je jedna stvar – njihove nalaze potpisala je doktorica Nikolina Balaban.

Kantonalna tužiteljica Tužilaštva Unsko-sanskog kantona donijela je Naredbu o provođenju istrage protiv dr. Balaban Nikoline zbog osnovane sumnje da je na štetu više osoba počinila krivično djelo – teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi. Podsjećamo, Balaban je primljena bez konkursa, ali za mlade i školovane kadrove u ovoj bolnici nema mjesta.

Na kraju niko nije odgovoran. Menadžment bolnice ne odgovara na pozive, njih nema. Međutim, svaki mjesec, redovno, primaju platu za svoj (ne) rad.

 

(Izvor: USN.ba)

Tagovi
Topic
Objavito: Čet, 08/24/2017 - 09:27

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top