Dr. Husein ef. Kavazović po drugi put reisu-l-ulema IZ u BiH

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini danas je za reisu-l-ulemu izabrala dosadašnjeg nositelja te najviše funkcije u ovoj vjerskoj zajednici dr. Husein ef. Kavazovića.

Protukandidat Kavazoviću, petnaestom poglavaru IZ u BiH, vrhovnom muftiji i vrhovnom vjerskom autoritetu je bio Muamer ef. Zukorlić, bivši sandžački muftija, i politički funkcioner u Srbiji, prenosi Oslobođenje.ba.

Izborno tijelo koje je dalo svoj glas novom-starom reisu-l-ulemi brojalo je oko 400 članova, a činili su ga članovi Sabora, Rijaseta, glavni imami, muftije, rukovodioci svih ustanova Islamske zajednice, ne samo iz BiH, nego i iz Hrvatske, Slovenije, Sandžaka, iz dijaspore.

Glas Kavazoviću je, očito je, i podrška onome što je Reisu-l-ulema često naglašavao tokom izborne kampanje, da u javnom prostoru Islamska zajednica u BiH treba da bude glas razuma i zagovornik univerzalnih vrijednosti, stavovima ali i postupcima svojih predstavnika.

Glasanje je bilo tajno.

U narednih mjesec dana će biti održana inauguracija Reisu-l-uleme, a s obzirom na to da je u pitanju osoba koja je već obavljala ovu dužnost neće biti organizovana predaja Menšure.

Podsjećamo na to da su prvobitno kandidati bili, pa odustali, i zamjenik reisu-l-uleme Husejin ef. Smajić i mostarski muftija Salem ef. Dedović.

Izbor je održan u Sarajevu, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.