Brendirani kestenov med iz Cazina najbolji na Danima meda Federacije BiH u Sarajevu

U okviru manifestacije Dani meda u Federaciji BiH 2018. Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo i Federalni agromediteranski zavod Mostar su 6. decembra u Sarajevu dodijelili nagrade za najbolje medove u Federaciji BiH. Promotivno-ocjenjivačka izložba i dodjela nagrada održana je u Federalnom zavodu za poljoprivredu uz pokroviteljstvo premijera Federacije BiH i uz podršku USAID/Sweden Farma II projekta, a događaj je okupio više od stotinu pčelara iz svih dijelova Federacije BiH.

Nagrade su dodjeljene u sedam kategorija (livada, kadulja, vrijesak, kesten, bagrem, medljika i ostali medovi) a na osnovu polenske, fizičko-hemijske i senzorske analize koje su uradile ove dvije bh. institucije.

Na ovoj značajnoj manifestaciji još jednom je potvrđen vrhunski kvalitet brendiranog kestenovog meda Cazinske krajine osvajanjem sve tri medalje: zlatne (Begić Hajrudin), srebrene (Borić Edin) i brončane (Hodžić Remzija).

Ovo je još jedan dokaz da se na području Cazinske krajine proizvodi najbolji kestenov med i da je sa razlogom ove godine upisan u svjetski registar brendiranih proizvoda, ali i priznanje udruženju pčelara "Kesten" koje je upornim radom uspjelo ovaj med zaštititi i na svjetskom nivou.

Pored ovih priznanja za kestenov med, cazinski pčelari su donijeli i brončanu medalju za bagremov med (Emir Omerčević).