Khashoggijeva vjerenica: Jamal se žrtvovao za slobodu Saudijaca

Jamal je bio patriota i volio je Saudijsku Arabiju više od bilo kojeg mjesta, napisala je u autorskom članku za New York TimesHatice Cengiz, vjerenica nestalog saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Khashoggi se vodi kao nestao od 2. oktobra kada je ušao u zgradu konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi dobio dokumenta neophodna za vjenčanje s turskom vjerenicom Cengiz.

Uprkos svojoj ljubavi prema domovini, ističe Hatice, za njega nije ostalo mjesta u rodnoj zemlji i bio je primoran pobjeći s dva kofera. Khashoggi je od prošle godine živio u samoproglašenom egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je pisao kritičke kolumne u vezi stanja u Saudijskoj Arabiji i politike koju provodi krunski princ Mohammed bin Salman.

Cengiz u tekstu ističe da njen vjerenik nije pristajao da ga nazivaju opozicionarom. Tvrdio je da je nezavisni novinar koji služi svojoj zemlji.

'Tirani će platiti'

"Ako je istina da je Jamal ubijen, on je onda mučenik. Njegova smrt predstavljala bi gubitak za svakog moralnog i osjećajnog čovjeka. Osuda neće biti dovoljna, već se moraju najstrože kazniti svi oni koji su učestvovali u njegovom smaknuću", napisala je ona.

Kazala je da je njen vjerenik govorio protiv represivnog djelovanja i da je svojim životom platio cijenu borbe za slobodu Saudijaca.

Na dan njegovog 60. rođendana, 13. oktobra, kada je tekst objavljen, Hatice Cengiz je istakla da će se tog dana roditi hiljade njegovih istomišljenika i da će njegove ideje odjekivati širom svijeta. "Tirani će na kraju platiti za svoje greške", ocijenila je.

Istakla je da će razmisliti o prihvaćanju poziva američkog predsjednika Donalda Trumpa da posjeti Bijelu kuću, ukoliko američka administracija poduzme mjere da se objelodani ono što se desilo u saudijskom konzulatu u Istanbulu.