Kićenje mrtvaca

Home

Kićenje mrtvaca


Šta god da su pisali ili govorili mrtvi pisci, a da je imalo veze s Bosnom i Hercegovinom, to nema veze s ovim što se danas zove tako i što unutar avnojevskih granica svako filuje i siluje svojim sadržajima.

Da čovjek ili grupa ljudi ulupa odeblji svežanj para na izjavu ljubavi, tipa: Vulvo, volimo te, osim što bi reagovalo sto udruga za zaštitu ćudoređa, poneko bi se možda i zapitao: kako se vulva može voljeti; ko ima potrebu iskazivati joj ljubav plakatima na tramvajskim stanicama; zar se nije novac mogao duševnije potrošiti; je li po srijedi neka postmodernistička zafrkancija; ili je ovo neko pranje para.

Ili je autor seksualni manijak koji je zreo za psihijatra?

Međutim, kad neko umjesto vulva napiše Bosna i Hercegovina, niko ne galami da zaštiti djecu od seksualnog manijaka, jer javno ljubiti trokutoliku fleku na geopolitičkoj karti danas je i ovdje puno normalnije, nego svima objavljivati nadahnutost vulvom!

A zapravo bi se ista pitanja mogla postaviti i nabilbordanim patriotama. Naprimjer, zajebavaju li se oni ovo postmodernistički s prolaznicima, ili stvarno vole neki konkretan reljef s lošim prugama i putevima, opustošenim šumama i fabrikama, zaostalim selima, univerzitetima, prljavim i zapuštenim gradovima, ili kad kažu Bosna i Hercegovina, misle na državu u kojoj moralnoretardirana vlada pljačka siromašne i dijeli plijen bogatima? Ili iza svega stoji neka NGO koja preko mrtvih književnika pere pare na kraju godine, lukavo računajući da je patriotizam dokazano sigurno utočište za hulje.

Ili stvarno nemaju nikog drugog da vole i nikom drugom da izjavljuju ljubav, osim Bosni i Hercegovini. 

Bili Piton ponovo jaše

U filmu Maratonci trče počasni krug Bili Piton trguje mrtvačkim sanducima. On i njegovi radnici otkopavaju grobove i vade uvijek jedan te isti kovčeg, iz kojeg prethodno, normalno, izbace pokojnika, da bi opran i dotjeran proizvod isporučili po akcijskoj cijeni pogrebnoj firmi Topalović.

Četrdeset godina nakon što je Kovačević napisao tu tragikomediju, i dvadeset nakon što se raspao sistem kojem se njome smijao, njegov junak Bili Piton ponovo jaše; samo ovaj put ne vadi iz grobova sanduke nego mrtvace. I to ne obične, nego probrane, ljude koji su osim porodica, prijatelja, želudaca, prostata, šuljeva i drugih biografskih pojedinosti imali i književne karijere.

Ljubljenje vulve u javnosti je problem, ali evo, pljačkanje grobova i kićenje mrtvaca nikoga ne uzbuđuje. Nikome nije čudno kad izvadiš pisca ispod kamena, obučeš mu odijelo i na rever zakačiš bedž po mjeri svoje pameti. (Možda zato jer je taj žuto-plavo-bijeli kružić mjera opšte pameti.)

Da li bi ta pamet istom šutnjom odobrila i plakat Maka Dizdara s bedžem Madonne u korsetu i stihovima iz zbirke Koljena za Madonu u pozadini torza? Šta bi, naprimjer, Društvo pisaca uskliknulo pred portretom Alije Nametka, s listom marihuane na reveru, i s citatom iz Travke zaboravke u podlozi. Holandijo, volimo te? Šta bi akademska zajednica objavila da osvane pred njom na bilbordu poprsje Hasana Kikića, s prudskom grupom na bedžu, s tekstom iza slike iz Kikćevih Lola i hrsuza? (Ili možda Carskih goveda, rukopis nije baš najčitkiji...) Teletino, volimo te!

Šta bi Zadužbina imala da izjavi pred torzom Hamze Hume, sa slikom Radovana Karadžića na bedžu na reveru, i s odlomkom u pozadini iz Humine knjige pripovjedaka Perišićeva ljubav? Sarajevo, volimo te.

Da li bi se PEN-centar oglasio da Hepok ili Dani šljive uzmu portret nobelovca i citat iz priče Kod kazana, a preko svega udare parolu: Travarico, volimo te. Možda bi se na Andrićev rever mogao staviti bedž s jagnjećom glavušom s citatom u pozadini iz Razgovora s Gojkom.

Šta bi Kongres intelektualaca rekao da na rever Skendera Kulenovića SPC stavi krst, a u podlogu stihove iz poeme Na pravi sam ti put, majko, izašo?

Ili da umjesto krsta velefarmacija stavi na bedž sliku viagre, a u pozadini stihove iz Ševe, ili iz Ćatićeve Oj šumice mila? Vulvo, volimo te!

Šta god da su pisali ili govorili mrtvi pisci, a da je imalo veze s Bosnom i Hercegovinom, to nema veze s ovim što se danas zove tako i što unutar avnojevskih granica svako filuje i siluje svojim sadržajima. Zato je njihovo podizanje iz grobova ne samo književni falsifikat nego i oblik nekrofilije koja je, za razliku od vulvofilije, stvarni seksualni poremećaj i zaslužuje medicinski tretman.

Autor: Nednad Veličković

Odgovorna urednica: Zorica Ilić

DW

Objavio: Čet, 08/12/2011 - 11:42

Facebook komentari

Back to top