Kina na „crnu listu“ stavila Američke medije: Imaju sedam dana da dostave spisak…

.
Kina je uvela sankcije četirima američkim medijima prisutnima u toj azijskoj zemlji, nakon što su Sjedinjene Američke Države uvele slične mjere protiv kineskih medija

 

Agencije Associated Press (AP) i United Press International (UPI), televizijska kuća CBS i radio NPR moraju u sedam dana predati listu svojih zaposlenika i nekretnina, te izvještaje o finansijskim operacijama u Kini, objavio je na konferenciji za medije Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

 

Rekao je da je to nužan odgovor na "nerazumnu represiju američke vlade nad kineskim medijima u Sjedinjenim Američkim Državama", prenosi Hina.

 

Američka vlada je 22. juna izmijenila status četiri kineska državna medija, proglasivši ih "organima propagande" Pekinga, a njihovi uredi na američkom teritoriju sad se smatraju "inostranim diplomatskim misijama".

 

Kineski mediji, među njima državna televizija CCTV i novine Global Times, trebaju izvijestiti američke vlasti o svojim zaposlenicima i nekretninama.

 

 

 

Nastavak mjera

Ta američka mjera se nastavlja na onu koja je već donesena u februaru za pet drugih kineskih medija.

 

Tada je započela eskalacija medijskog rata između dviju najvećih svjetskih sila čiji je odnos već bio na niskim nivoima zbog trgovinskog rata i a nastavio se američkim optužbama da je Kina loše upravljala krizom korona virusa.

 

Krajem februara su iz Kine protjerana tri novinara Wall Street Journala zbog kolumne koju su kineske vlasti smatrale rasističkom.

 

Američke vlasti potom su značajno smanjile broj dozvola za rad kineskim novinarima na svom teritoriju, a kineske vlasti odgovorile su protjerivanjem još američkih novinara, zaposlenika Wall Street Journala, New York Timesa i Washington Posta.