Kineska vojna avijacija izvela vježbe oko Tajvana

Home

Kineska vojna avijacija izvela vježbe oko Tajvana

Avioni kineskog vojnog vazduhoplovstva tokom vikenda su u dva navrata izveli vježbe oko Tajvana, leteći pored južnog roga tog ostrva, a zatim oko njegovog sjevera, u blizini Japana – javlja Reuters, prenoseći saopćenje tajvanskog ministarstva odbrane.

Dva kineska transportna vojna aviona danas su izvela let kroz kanal Baši između Tajvana i Filipina, poslije čega su prišla japanskom ostrvu Mijako, krećući se ka sjeveru Tajvana – gdje su im se priključila dva kineska lovačka aviona – da bi se potom vratila u bazu, navodi ministarstvo.

Dan prije toga, istom rutom let su izveli kineski bombarderi i transportni avioni, dok su lovački avioni i avioni za rano upozorenje letjeli samo kroz kanal Baši, navelo je takođe ministarstvo.

Tajvanske snage su ispratile ove vazduhoplovne vježbe i na odgovarajući način odgovorile na njih, navelo je ministarstvo, dodajući da nema razloga za uznemirenost.

Kina, čije su vazduhoplovne snage tokom proteklih nekoliko mjeseci izvele niz vježbi oko Tajvana i južnih japanskih ostrva, još se nije oglasila povodom najnovijih vježbi, navodi Reuters.

 

(Izvor: Fokus)

Tagovi
Topic
Objavljeno: Ned, 13/08/2017 - 14:18

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top