Kladuščani počinju gradnju Islamskog kulturnog centra

U Medžlisu Islamske zajednice Velika Kladuša u toku su radovi na zgradi Medžlisa koja je utemeljena davne 1986. godine čije temelje su iskopali tadašnji imami u mandatu hadži Muje Miljkovića kao predsjednika Odbora Islamske zajednice Velika Kladuša. Ova zgrada u ulici Kulište godinama je bez fasade i stolarije a za najnužnije potrebe bilo je uređeno nekoliko prostorija.   

Druga, velika i višestruko korisna aktivnost odvija se u pravcu izgradnje Islamskog kulturnog centra sa džamijom u Velikoj Kladuši. Ovaj veliki i značajni projekt dugogodišnja je težnja Kladuščana, a zapravo je stara već tridesetak godina. Nakon dugogodišnjeg razmišljanja i promišljanja prije dvije godine, 25.11.2016. godine na sjednici Izvršnog odbora MIZ Velika Kladuša usvojen je Zaključak o formiranju Komisije za izradu elaborata o izgradnji IKC u sastavu Asaf Šehić, predsjednik te kao članovi Ramo Hirkić, Ermin Velić, Muamer ef. Ćatić i Zumret ef. Ćoragić.

Danas, dvije godine kasnije postoji idejno rješenje objekta, koje je izrađeno prije petnaestak godina zahvaljujući džematliji Irfanu Redžiću. Idejno rješenje je urađeno u projektantskoj kući „Kurtić“ iz Cazina za 8.000,00 KM. Nadležnoj općinskoj službi  je podnešen zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti, na koji se sada čeka odgovor. 

Nakon što Medžlis Islamske zajednice dobije građevinsku dozvolu za izgradnju Islamskog kulturnog centra bit će stvoreni svi preduvjeti da se preko Rijaseta IZBiH odnosno Vakufske direkcije traže donatori za njegovu izgradnju.