Odžak: Klanjana dženaza Fahrudin-ef. Mujanoviću

.
Na glavnom trgu ispred džamije u Odžaku danas je u prisustvu velikog broja vjernika klanjana dženaza glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Odžak Fahrudin-ef. Mujanoviću, koji je jučer preselio na Ahiret u 59. godini života.

 

Dženazi koju je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović prisustvovali su najviši predstavnici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Muftijstva tuzlanskog, kao i predstavnici Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, u kojoj je ef. Mujanović proveo dio svog radnog vijeka.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović istakao je kako je preseljenje na Ahiret Fahrudin-ef. Mujanovića veliki gubitak za Islamsku zajednicu.

 

- Bio je čovjek koji je donosio radost gdje god da je dolazio, nasmijan i vedar, otvoren. Čovjek koji je uvijek gledao kako i na koji način da doprinese svome Odžaku. Želim kazati da postoji žal za našim Fahrudinom , ali ne i briga, otišao je na bolji svijet čovjek koji je u svome životu učinio puno dobra i hajra. Zato možemo biti ponosni i zato nam Fahrudin efendija može biti uzor kako se i na koji način uzorito imam ponaša i kako živi sa svojim narodom - kazao je Husein ef. Kavazović.

 

U ime cijele Islamske zajednice izrazio je veliku tugu i bol u nadi da će Allah dž.š. Fahrudina primiti u svoje okrilje i oprostiti mu grijehe.

 

Muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović naglasio je kako je Fahrudin-ef. Mujanović uvijek bio sa svojim džematlijama, nikada se nije odvajao od njih i kada je najteže bilo u vrijeme agresije na BiH.

 

- Znamo da pored njegovih džematlija muslimana Bošnjaka koji ovdje žive o Fahrudin efendiji kao velikom čovjeku i istinskom prijatelju isto misle i sve naše komšije u Odžaku i ovom okruženju. Fahrudin efendija je bio jedan od najvećih uglednika ovoga mjesta, ali i ovoga dijela naše domovine - podsjetio je Vahid ef. Fazlović.

 

Fahrudin-ef. Mujanović rođen je u Kerepu kod Gradačca. Nakon završene Gazi Husrev-begove medrese kraće vrijeme je radio u džematu Tarevci, a od 1984. godine obavljao je dužnost imama i glavnog imama u Odžaku.

 

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Općina Odžak su ga nekoliko puta nagrađivali za nesebično zalaganje i vrijedan rad. Bio je član Upravnog odbora (UO) Behram - begove medrese u Tuzli i delegat u Udruženju ilmijje.

 

Tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu brinuo je o izbjeglicama iz naše zemlje u Republici Hrvatskoj, gdje je u nekoliko škola predavao i vjeronauku. Organizovao je povratak u Odžak 1996. godine i izgradnju infrastrukture u ovom porušenom gradu.

 

U nekoliko saziva biran je za člana Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.