Klanjana dženaza majki Nuri Alispahić: Umrla je od tuge za sinovima

nura
Na mezarju Kazani u Srebrenici danas je klanjana dženaza i obavljen ukop Nure Alispahić.

 

Ova srebrenička majka jučer je ispustila dušu u 76. godini.

Ona je tokom agresije i genocida izgubila gotovo sve.

Bez supruga Alije je ostala već krajem 1994. godine u Srebrenici. Nakon toga, 25. maja 1995. godine, u masakru na Dan mladosti, na tuzlanskoj Kapiji poginuo joj je 24-godišnji sin Admir, a nepuna dva mjeseca kasnije zloglasni ”Škorpioni” su na Godinjskim barama kod Trnova ubili i njezinog drugog sina, tada 16-godišnjeg Azmira.

Majka Nura je na poznatom videosnimku koji svjedoči o likvidaciji šestorice zarobljenih civila iz Srebrenice, a koje su izveli zloglasni ”Škorpioni”, prepoznala sina Azmira.

Boreći se za pravdu, Alispahić je pratila suđenja za ratne zločine. Boravila i u Beogradu na suđenju pripadnicima jedinice “Škorpioni”, koji su i osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne. Kazala je kako se tada imala priliku suočiti s pripadnicima jedinice, te da ih je pitala zašto su joj ubili sina.

Molimo Boga da majka Nura nađe napokon svoj mir i da se na Boljem svijetu susretne s onima koje je toliko voljela, a koje joj je ruka zločinaca tako bešćutno otela, zajedno sa svim uspomenama, sjećanjima i svime što je značilo život.