Klanjana dženaza namaz prof. Adem-ef. Ljubijankiću iz Cazina (FOTO)

Njj

Veliki broj rodbine, prijatelja i kolega je u utorak, 5.1.2021. godine ispred džamije džemata Slatina, Medžlis IZ Cazin, klanjanem dženaze namaza ispratio na ahiret Adem-ef. Ljubijankiću, nekadašnjeg imama i profesora Islamske vjeronauke u srednjoj školi u Cazinu.

Odlazak Adem-ef. sa ovog svijeta je bio iznenadan, ali i bolan za sve one koji su s njim komunicirali. Krasila ga je ljubaznost, staloženost, dostojanstvenost i tiha narav. Plijenio je svojim lijepim ponašanjem i izazivao respekt svih koji su na bilo koji način s njim sarađivali. Posebno dirljive i emotivne poruke smo mogli vidjeti kod njegovih bivših i sadašnjih učenika, koji su u prof. Ljubijankiću vidjeti moralnog uzora i životnog učitelja.

Brojna je ulema došla da isprati svoga kolegu, a ispred njih se obratio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, koji je o rahmetli prof. Ademu govorio sve najljepše, sa mnogo tuge u glasu, ali i ponosa da je ostavio iza sebe svoju čestitu porodicu i brojne generacije onih koje je poučio vjeri i moralu i koji će ga se sigurno po dobru sjećati.

"Adem-ef. je iz ulemanske porodice, njegov brat Džemal-ef. i njegovi preci su bili uzoriti građani ovog grada i časni imami. Bio je uzoran profesor vjeronauke u srednjoj školi. On  se vratio svome Gospodaru, a nama ostavio svoj put blagosti, istrajnosti i dobrote. Imena njegove djece Emin (povjerljivi), Kerim (darežljivi i plemeniti), Emina (povjerljiva) i Halima (blaga) govori nam o njegovoj ličnosti i njegovim vrlinama. Adem-ef. je bio povjerljiv čovjek, nije bio stisnute ruke niti je štedio svoje znanje i iskustvo. Bio je blag i mirne naravi. Zadnji put kada smo se vidjeli prije neki dan, dogovarali smo njegov ispraćaj u penziju, a evo danas ga ispraćamo na bolji svijet moleći Gospodara da ga primi najljepšim prijemom!" - rekao je muftija Kudić.

Njegov dugogodišnji radni kolega i trenutno direktor JU "II srednja škola" Cazin prof. Haris Ćoralić se na veoma emotivan način oprostio od svog kolege prisjetivši se njegovih vrlina i posebnosti koje je njegovao.

"Kao profesor, učenicima će ostati u sjećanju kao drag i uzorit nastavnik. Imao je lijep i korektan odnos prema svim radnim kolegama i nije nikada sebi dozvolio da učestvuje u bilo kakvim prepiranjima. Imao je melodičan glas i volio je učiti ilahije i te ilahije je učio iz svoje vlastite zbirke koju je napravio. Imao je veoma lijep rukopis, kako bosanskog, tako još ljepše arapskog pisma. Bio je dobar šahista i često je u slobodno vrijeme provodio vrijeme u šahovskom klubu i na raznim turnirima. Imao sam čast da mi bude mentor za polaganje stručnog ispita 2007. godine. Danas sam tužan zbog njegovog odlaska, jer sam izgubio prijatelja i radnog kolegu, a naša škola i naša zajednica vrijednog čovjeka od kojeg su mogli samo hajr očekivati." - izjavio je prof. Ćoralić

Prije ezana za ikindiju namaz proučena je dova na dvije hatme koje su proučene pred njegovu dušu. Jednu su proučili članovi njegove porodice, a drugu imami Medžlisa IZ Cazin i profesori medrese "Reis Džemaludin-ef. Čaušević" iz Cazina.

Za Adem-ef. molimo Božiju milost i oprost, a njegovoj porodici, prijateljima i kolegama, te njegovim učenicima sabur i ustrajnost na putu dobra kojim je uspješno hodio i rahmetli prof. Adem Ljubijankić.