Ključki farmeri vide šansu u plasmanu na tržište Truske

Ključka općina ima značajan broj poljoprivrednika, a sudeći prema zvaničnoj statistici, registrirano je oko 1000 gazdinstava. Ova općina prednjači u proizvodnji mesa, odnosno tovu junadi. To bi se međutim moglo promijeniti ukoliko se proizvođačima ne obezbijedi sigurniji otkup tovnih grla.

Kako govore primjeri iz prakse, bez velikih ozbiljnih otkupljivača, farmeri su primorani smanjivati stočni fond i u konačnici gasiti gazdinstva. U Vladi Unskosanskog kantona tvrde da su na tragu da osiguraju tržište za prodaju domaćeg mesa, a najizvjesniji su dogovori sa Republikom Turskom u okviru planirane kvote izvoza mesa između BIH i ove, nama prijateljske države.

Braća Pervić iz ključkog naselja Humići dugogodišnji su poljoprivrednici. Zanimaju se tovom junadi. Nakon povratka iz izbjeglištva, uložili su sredstava u farmu koja danas ima značajan broj grla. Proizvodnja zahtjeva puno posla i ulaganja, a zarada je iz godine u godinu, kažu, sve manja. Najveći problem je nesiguran otkup.

Od registriranih 1000 gazdinstava na prostoru općine Ključ, pola ih isključivo živi od poljoprivrede. Prednjači uglavnom stočarstvo, odnosno proizvodnja mlijeka i mesa. Godišnje se proizvede tri miliona litara mlijeka, a još su bolji rezultati u tovu, gdje je Ključ lider na prostoru USK. Nadležni su svjesni da će ova proizvodnja biti dovedena u pitanje ukoliko se ne poradi više na dolasku velikih otkupljivača mesa. Puno nade se polaže u dogovorima sa turskim otkupljivačima u okviru, već spomenute, kvote izvoza mesa iz BIH u Tursku.

„Vlasti moraju više poraditi da ljudima osiguraju radno mjesto i ekonomskim mjerama zaustave sve masovniji odlazak stanovništva“, kazao je našoj TV ekipi poljoprivrednik Zuhdija Ljutić. On je nedavno kupio farmu od svog sugrađanijna koji je otišao u Njemačku. U njegovom selu, kako je kazao, tek je nekoliko porodica.

U Vladi Kantona pak ističu da se situacija u poljoprivredi popravila u odnosu na ranije godine. Prvenstveno se to ogleda u redovnijoj isplati poticaja sa federalnog i kantonalnog nivoa, dok se smatra da bi i općina trebala pojačati svoje poticaje.