Suđenje Dudakoviću: Ko je 1995. godine granatirao Bosanski Petrovac

Svjedočenjem Dušana Stupara, bivšeg pripadnika Vojske RS, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Atifu Dudakoviću, legendarnom generalu i nekadašnjem komandantu Petog korpusa Armije RBiH koji se tereti za ratne zločine na području Krajine od jula do septembra 1995. godine.

Prvi iskaz 2015.

Stupar, svjedok Tužilaštva, govorio je danas o okolnostima ratnih zbivanja u selu Vođenica, općina Bosanski Petrovac, te o tome šta se desilo s njegovim stricem, 81-godišnjim Radetom Stuparom.

Ovaj svjedok, zanimljivo je, iako mu je stric nestao u septembru 1995., prvi put iskaz o tome, ali i svim dešavanjima u ovom selu, pripadnicima MUP-a RS dao je 2015., a zatim i 2017. godine, prenosi Dnevni Avaz.

No, danas je na većinu pitanja odgovarao sa „ne znam'' i ''ne sjećam se“. Ono što je potvrdio je da su mještani Vođenice 14. septembra napustili selo zbog, kako je kazao, granatiranja iz Like i da su se povukli prema Sanskom Mostu.

Od članova njegove porodice selo su napustili njegov otac i supruga, dok su nepokretnog strica, koji je bio i gluhonijem, ostavili u kući. Međutim, Stupar nije kazao šta se sa stricem desilo. Ispričao je da je čuo da je 1999. godine stric ubijen, ali da njegovi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

Na pitanje Asima Crnalića, Dudakovićevog advokata, ko je granatirao Bosanski Petrovac, Stupar je kazao da je to bila vojska Hrvatske, ali se nije mogao sjetiti jesu li granatirana okolna sela.

On je Crnaliću potvrdio da su svi njegovi mještani napustili porodičnu kuću i da su „teško bolesnog strica ostavili“.

Potvrdio je da su, osim mještana, bježali i vojnici RS, jer je u tom trenutku bilo „pravo rasulo“. Ovaj svjedok danas je rekao da ga niko iz Ureda za nestala lica RS nije ni zvao u vezi s nestankom strica i da njegov nestanak Crvenom križu nije ni postavljen.

Nije znao reći ni kome je u ovom selu 500 metara od njegove kuće podignuto spomen-obilježje.

Nema poziva

Zanimljivo je da se danas nije pojavio drugi svjedok optužbe, zbog čega je Tužilaštvo predložilo da se donese naredba o njegovom privođenju. Indikativno je da je riječ o svjedoku Tužilaštva, koji, kako je Sud utvrdio, nije ni primio poziv za svjedočenje.

Današnjem suđenju prisustvovale su i članice Udruženja ''Majke Srebrenice''.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. avgust. Planirano je bilo za 15. juli, ali je odgođeno zbog unaprijed dogovorenih ljekarskih pretraga optuženog Dudakovića.