Ko je jedini Hrvat pokopan u Srebrenici i kako se on tamo našao? (FOTO)

Home

Ko je jedini Hrvat pokopan u Srebrenici i kako se on tamo našao? (FOTO)


Kada pogledate mezarje u Potočarima, sve je nišan do nišana.

Među 6500 bijelih kamenih tulipana postavljen je jedan jedini križ u sjeni mlade lipe.

Tu je ukopan Rudolf Hren, jedini Hrvat žrtva srebreničkoga genocida 1995. godine. Iza njega su ostali majka Barbara, supruga Hatidža i desetogodišnja kćerka Dijana.

hrvat

„Rudija sam zadnji put vidjela 11. jula 95. u 13 sati: ja u Potočare, on u šumu. Sve je bilo na brzinu, Pozdravili se mi, kao, vidimo se u Tuzli. Neće para, majka mu je gurnula kutiju keksa" ,sjeća se posljednjeg susreta i rastanka Hatidža Hren, koja danas radi kao profesorica likovnog i bosanskog. Njihova kćerka Dijana je zaposlena u Sarajevu, a majka Barbara živi u tuzlanskom Domu za stare.

“Sve mi je u Srebrenici propalo. Luda kuća je to bila, pa ko bi normalan tako ratovao?! Mi nismo vjerovali da je to moguće. Sjećam se, bila je velika Titova slika u gradu, četnici je gađali iz čega su god imali, a ja kažem, sad će sa slike prijeć na ljude. Tako će i bit" ,govori nam Barbara.
Rudolf  Hren je uhvaćen u selu Kamenici, strijeljan u Kozluku pa vraćen u Kamenicu, gdje je bila sekundarna grobnica.

“To je Mladićeva praksa; ubiju te, zakopaju, onda iskopaju i ponovno zatrpaju na drugom mjestu. Zato cijeli taj potez u Podrinju zovu „dolinom smrti“. Masovnih grobnica gotovo stotinu su posijali" ,objašnjavaju Barbara i Hatiža.

Hrenovi su u Srebrenicu stigli 1960. godine iz vojvođanskog Beočina, gdje je Barbara radila u cementari, kao hemijska laborantica. Poveo je Aleksandar Hren porodicu za poslom.

“Rudi je imao tri mjeseca kad smo došli" ,prisjeća se majka Barbara.

rudi

Njen suprug Aleksandar je umro mlad, tamo 1976. godine, a pokopao ga je pravoslavni svećenik. Katoličkog nije bilo.

Mnogo kasnije, pokazat će sudbina svu gorčinu ironije oko smrti, ukopa i ispraćaja pokojnika u porodici Hren. Dotle, Barbara je ostala sama, podižući u Srebrenici dva sina – Rudija i Ivana.

U Potočarima je Rudi ispraćen po katoličkom obredu.

„Rudi je sa svima njima živio i poginuo, naravno da smo ga s prijateljima i saborcima sahranili" ,kaže Rudijeva majka.

Imao je Rudi mlađeg brata, Ivana, 72. godište. Zatekao ga rat u JNA, u Pančevu je služio. Jednom ih pokupiše u kamione i pravac – Hrvatska. Ivan je iskočio iz kamiona, kasnije preplivao Drinu i došo kući, onako u uniformi. Ubrzo je poginuo negdje na ratištu u Hrvatskoj.

 

(Izvor:Aura.ba)

Tagovi
Objavio: Wed, 12/07/2017 - 18:23

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top