Ko je kineski div koji želi ulagati u BiH

Home

Ko je kineski div koji želi ulagati u BiH


Vodeći svjetski proizvođač vozova i opreme za željeznice, kineska kompanija CRRC, koja se trenutno nalazi u velikoj ekspanziji na globalnom nivou, želi investirati u Bosnu i Hercegovinu, gdje njeni predstavnici borave ovih dana.

Da bi se slikovito prikazalo o kakvoj kompaniji se radi, recimo da je, prema pisanju kineskih medija, prošle godine imala prihode od oko 33 milijarde dolara, a godinu ranije oko 37 milijardi dolara.

Kompanija, dakle, ima godišnje prihode otprilike dvostruko veće od ukupnog Bruto-društvenog proizvoda Bosne i Hercegovine, piše Biznis.info.

CRRC je prošle godine primio nove narudže u iznosu od 38,6 milijardi dolara, od čega se oko 8,1 milijardi odnosi na međunarodne narudžbe.

Kompanija ulaže ogromna sredstva u inovacije i nove tehnologije. U ove svrhe je 2015. godine uložila oko 1,5 milijardi eura, čime je svrstana na 96. mjesto najvećih svjetskih investitora u istraživanje i razvoj.

CRRC je stoga zaslužan za neke od najvažnijih inovacija u oblasti željezničkog saobraćaja.

Osim toga, firma je trenutno u velikoj ekspanziji na globalnom nivou. Planira uspostaviti 11 regionalnih podružnica širom svijeta do 2020. godine ciljajući ključna tržišta, uključujući Evropu, Sjevernu Ameriku, Rusiju i Centralnu Aziju, objavio je nedavno list Chinadaily.

CRRC, kako se navodi, želi preuzeti 10 do 15 posto udjela na globalnom tržištu i očekuje da podigne ukupni iznos narudžbi iz inostranstva na 15 milijardi dolara 2020. godine.

Naš region također je jedno od tržišta na kojima kineski gigant ima velike ambicije, ali ne samo za prodaju svojih proizvoda već i za saradnju s kompanijama koje usvajaju nove tehologije. To se pokazalo prošle godine kada je firma otvorila regionalni ured u Budimpešti.

Kompanija je tada najavila da planira tražiti mađarske i druge europske firme koje posluju s vrhunskim tehnologijama i upostaviti s njima saradnju.

Predsjednik CRRC Urban Traffica, koji je dio CRRC-a, Gu Yifeng tada je rekao da je jedan od razloga uspostavljanja centra u Budimpešti ubrzano širenje u Evropi.

Delegacija CRRC Urban Traffica ovih dana boravi u BiH a predvodi je upravo Gu Yifeng. Delegacija se sastala s federalnim premijerom Fadilom Novalićem, a potom i sa šefom Vijeća ministara Denisom Zvizdićem, kako bi razgovarali o mogućnostima saradnje.

“Domaćin” predstavnicima kineske kompanije u Sarajevu je vlasnik Asa Prevent grupacije Nijaz Hastor.

On je rekao da dovođenje jednog od najvećih investitora iz Kine predstavlja doprinos razvoju bosanskohercegovačke privrede i jačanju infrastrukture koja je ključna za privlačenje novih investicija.

 

(Izvor: Fokus.ba)

Tagovi
Objavio: Ned, 16/07/2017 - 08:07

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top