Ko je profesor kojeg traži policija zbog pucnjave u Splitu?

Dvadesetsedmogodišnji M. B., koji je u utorak oko 19.45 sati s nekoliko hitaca pogođen u donje dijelove tijela u kafiću “Klo” u Splitu, operisan je i u bolnici ga čuvaju policajci. U isto vrijeme traje intenzivna kriminalistička obrada u kojoj se traži 37-godišnji profesor kineziologije Ivan Giljanović, koji je u njega pucao.

Policija je u srijedu objavila fotografiju osumnjičenog i moli građane da saznanja o njemu, odnosno mjestu na kojem se nalazi, jave najbližoj policijskoj stanici.

Inače, i jedan i drugi drugi učesnik krvavog obračuna koji se prije nekoliko dana dogodio u Splitu i ranije su imali sukoba sa zakonom. Ranjeni je kao maloljetnik odležao pet godina u zatvoru, a napadač je, s druge strane, za 14 krivičnih djela iznude i zelenaških ugovora 2012. godine dobio tri godine i 10 mjeseci zatvora, nakon što se nagodio sa tužilaštvom.

U drugom slučaju 37-godišnjak je zbog iznude muškarca koji je morao u tri navrata da pljačka splitske banke kako bi vraćao njemu i prijatelju kamatarski dug, nepravosnažno dobio tri i po godine zatvora, ali je predmet vraćen na ponovno suđenje.

M. B. je često dolazio u kafić u kojem se desila pucnjava, a 37-godišnji Giljanović baš i ne.Sjeli su u unutrašnji dio objekta, a ne u baštu i o nečemu razgovarali. U početku mirno, a onda je između njih došlo do svađe, a potom i fizičkog obračuna.

GILJANOVIC.jpg

Ivan Giljanović

Nakon toga M. B. ustaje i bježi do stola, a Gilljanović prema njemu ispaljuje više metaka i bježi iz lokala dok preplašeni građani pružaju pomoć ranjenome koji je onako krvav uspio da izađe ispred kafića.

Neko od građana čak je uspio i da snimi scenu u kojoj M. B. krvav leži na podu, kada mu je u pomoć priskočilo više ljudi. Na snimcima se čuje kako mu jedan govori “Vidi šta je napravio! Smiri se, brate! Gdje je Hitna?”.

U vrijeme pucnjave u kafiću je za dva stola bilo desetak gostiju, ali niko na sreću nije povređen. Osumnjičeni je zapucao prema M. B. koji je tada stajao na izlazu iz kafića, u suprotnom pravcu od položaja gdje su sjedili gosti.

Cijelu pucnjavu snimile su nadzorne kamere, pa je policija odmah saznala ko je počinitelj, koji je mirno odšetao sa pištoljem.

Na podu je pronađeno šest čahura hitaca kojima je M. B.-u nanio prostrijelne rane u noge i debelo meso. Brzom intervencijom Hitne pomoći i zahvaljujući ljudima koji su mu pomogli on ipak nije iskrvario, nego je došao živ do operacionog stola.

M. B. je ostao živ i nakon što su ga na Bačvicama u oktobru 2016. godine nepoznate osobe otele, strpale u kombi i pretukle. Zadobio je teške povrede glave, prelome i ruku i nogu, i ostavljen je u garaži u Papandopulovoj ulici.

Tada je dao i intervju za Slobodnu Dalmaciju u kojem je rekao da je bila riječ o četvorici napadača koje ne poznaje i da je zbog jednog prijašnjeg događaja bez razloga bio četiri mjeseca u pritvoru. Rekao je da on nije pucao na Deana M. koji je u martu te godine pogođen s četiri metka, što je policiji tvrdio i ranjeni mladić.

Ovaj slučaj i dalje se vodi kao neriješen. M. B. je prošle godine ponovo završio u policiji jer je navodno na Bačvicama u nogu upucao 27-godišnjeg mladića koji je nešto dobacivao djevojci koja je s njim bila u društvu. I ovaj ranjeni mladić kasnije je tvrdio da nije vidio ko ga je ranio.