Izetbegović: Ko pokuša napasti BiH snosit će posljedice, snaga je u SDA

Stranka demokratske akcije (SDA) danas je u Sarajevu organizirala Programski skup na kojem je predsjednik stranke Bakir Izetbegović govorio o rezultatima i programskim ciljevima SDA.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović danas je kazao kako se u Zetri održava određena vrsta sabora SDA te da je riječ o snazi i slogi kakvu nema nijedna druga stranka u BiH i da niko nema ono što im SDA jer prema njegovim riječima, niko nije ni prošao tim putem i ponio takvo breme.

"Mi smo  pokrenuli demokratske procese te smo organizirali odbranu ove zemlje i stvarali mir. Vodili smo brigu o raseljenim, ranjenim i njihovim porodicama i to je naša referenca i zasluga na koju trebamo bit ponosni. Pokušavali su neki od nas preuzeti tu vodeću ulogu, ali to je trajalo samo nekoliko godina. BIH treba stabilnost, uspjeh i napredak, a mi smo jedina snaga koja je uvijek donosila napredak", kazao je Izetbegović.

Dodao je kako SDA ima strukturu koja čini okosnicu u BiH po vertikali i horizontali. Istaknuo je kako BiH može imati bolji život samo zahvaljući reformama te da je sve drugo slijepa ulica.

"Sve je više sila koje nas žele odvući u ćorsokak. Napada se na Deytonski mirovni spoazum,  a time i na mir. Bošnjaci i patriote se optužuju za ekstremizam, a odbrana od agresije se pokušava prikazati kao građanski rat. U vrhu pravosuđa BiH, Bošnjaka već duže vrijeme nema i pokušavaju se donijeti zakoni koji Bošnjacima ne odgovaraju te se pokušava srušiti Parlament FBiH i smijeniti direktor Porezne uprave FBiH, a koji je 'namakao' stotine miliona maraka", obratio se Izetbegović na skupu SDA u Zetri.

 

Osvrnuo se također i na zahtjev za smjenu rukovodstva Federalne televizije kazavši kako to samo predstavlja provokaciju.

"Dodik je kazao da mu je cilj srušiti BIH te je nabavio više od 2.000 pušaka što je dovoljno za jednu vojsku, a ne policiju RS-a. Ako ga Amerika ne zaustavi to će biti problem i za region, a ne samo za BiH. To je jedna opasna igra te Dodik tako Srbe vodi u pogrešnom cilju i samo će nanijeti štetu Srbima u Bosni i Hercegovini i RS-u.

Ne treba podcijeniti sile koje mogu odgovoriti iz RS-a i od Dodika. Nećemo šutjeti, govorit ćemo jasno glasno i odlučno te se suprotstaviti svakoj vrsti nasrtaja na BiH i njene podjele Svi koji se usude na takve avanture snosit će posljedice koje će se tada neminovno desiti", poručio je predsjednik SDA.

 

On je rekao kako su BiH '90-ih godina pokušali podijeliti te da je obaveza SDA da je štitit jer je to, kako je rekao, obaveza koju imaju svi dužnosnici ove države.

"Nećemo prihvatiti izmjene Izbornog zakona koje se protive etničkom poredu BiH. Mi smo bh. patriote koje se nisu odrekli svoje vjere i identiteta. Susjedne države će morati naučiti da nas poštuju i prihvate kao ravnopravnog partnera.

Godinama sam pokušavao rješavati otvorena problema sa susjedima, izbjegavao sam da idem u javnost i da iznosim tu depresevinu sliku i da je narodu dosta konflikata i prepirki. Onda sam promijenio pristup i retoriku jer se problemi nisu rješavali i samo su se gomilali. Zato je SDA jedina prava i istinska snaga u koju se narod može pouzdati - narod zna", zaključio je Izetbegović.

Na kraju je još rekao kako će u SDA uvijek biti reda, rada i discipline i da niko unutar te stranke neće stvarati svoju privatnu političku stranku.

"Sada kada imamo stabilne vlade i budžete, očistit ćemo stranku od viška i konačno uraditi nešto želimo već dugo godina. Nastavit ćemo uklanjati sve one koji nam se protive", rekao je Bakir Izetbegović.