Koalicija Država obznanila nosioce listi: U Krajini Elvira Selmanović, Aldina Alić i Senad Bajrić

.
Kako su naveli u jučerašnjem saopćenju za javnost, Koalicija Država ima liste u 6 izbornih jedinica za državni nivo, 10 izbornih jedinica za federalni nivo i 6 kantonalnih listi, kao i 5 izbornih jedinica za NSRS.

 

Ova koalicija, opravdavajući svoj naziv “Država”, što je ujedno i njen prvi princip, istaknula je kandidate na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, kao i na najvišim nivoima vlasti. 

Tako će Mirsad Hadžikadić biti kandidat za člana Predsjedništva, a Jusuf Arifagić kandidat za predsjednika entiteta RS.

Kao u Kantonu Sarajevo, tako i u ostalim izbornim jedinicama preovladavaju nova lica, mladi, a u velikim broju slučajeva su nosioci na listama žene.

Tako će listu za izbornu jedinicu 402 predvoditi Đuro Kesić, potpredsjednik Posavske stranke, dok će izbornu jedinicu 403 povesti stručnjak za Ustavno pravo, Kenan Idrizović iz Tuzle, a slijedi ga Jasmina Numanović Stjepanović, privrednica i potpredsjednica Platforme za progres.

Kako je dijaspora kao sastavni dio integrirana u naše djelovanje u izbornoj jedinici 404, listu će nositi Sakiba Hotović, uspješna privednica u Italiji i veliki prijatelj Bosne i Hercegovine.

Izborne jedinice za FBiH u ZE DO kantonu 405 predvodit će Ekrem Tuka, gradski vijećnik iz Zenice, a 406 mladi Vernes Babić iz Visokog, dok će listu za izbornu jedinicu 408 nositi Elis Sujoldžić iz Travnika.

U izbornoj jedinici 409 na prvom mjestu je Mirza Dževlan, a na istoj listi se nalazi i Amer Obradović, aktuelni federalni zastupnik iz Nezavisnog bloka. Listu za Parlament FBiH u Krajini predvodi Elvira Selmanović, ugledna pravnica i gradska vijećnica iz Bihaća. 

Kada su u pitanju izborne jedinice za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, nosilac liste 511 je Senad Bajrić, poznati građanski aktivista iz Cazina, a na listi je i Sead Suljić, uspješni privrednik iz Bosanske Krupe. 

512 predvodi Marko Cvjetković iz Jablanice, a na istoj listi se nalazi i Nina Bijedić, dekanesa Fakulteta informacijskih tehnologija u Mostaru.

Na prvom mjestu na listi 514 nalazi se Dino Tica iz Kaknja, a na listi 515, nositeljica je Alma Đerzić Imamović, poznata doktorica stomatologije iz Tuzle.

Koalicija Država je prilikom formiranja listi za Opće izbore 2022 otvorila prostor za mlade, nova lica, ideje i programe i time pokazala opredijeljenje ka istinskim promjenama, objavili su u saopćenju iz Koalicije Država.