Koga će predstavljati ambasadori iz RS-a, državu BiH ili entitet

Premijer Republike Srpske Radovan Višković i predsjednica tog entiteta Željka Cvijanović danas su primili i "otpratili" pet ambasadora, koji dolaze iz RS-a, a predstavljat će BiH.

Prvo je premijer Višković, a potom i predsjednica Cvijanović ugostili novoimenovane ambasadore BiH, u okviru završnih priprema za odlazak i stupanja na dužnost. Sastanku su prisustvovali Biljana Gutić Bjelica, ambasadorica BiH u Mađarskoj, Milica Ristović Krstić, ambasadorica BiH u Grčkoj, Slaviša Ćeranić, ambasador BiH u Rumuniji, Boro Bronza, ambasador BiH u Švicarskoj i Siniša Bencun, novoimenovani ambasador BiH u misiji OEBS-a.

Image

Novoimenovani ambasadori BiH iz RS-a upoznali su predsjednicu Cvijanović o aktivnostima i planovima za predstojeći diplomatski angažman i naglasili da će dati puni doprinos unapređenju svih vidova saradnje Republike Srpske i BiH sa zemaljama u koje su raspoređeni.

Cvijanović je poželjela diplomatama iz Republike Srpske puno uspjeha u mandatnom periodu i "izrazila uvjerenje da će predstavljanje i interese RS-a zastupati na najbolji mogući način".

Predsjednica RS-a je istakla značaj ekonomske diplomatije i izrazila očekivanje da će diplomate u zemljama prijema promovisati značajne privredne i prirodne resurse sa kojima raspolaže Republika Srpska.

Ocijenjeno je da postoje brojne mogućnosti i potencijali za saradnju i da u njihovom razvoju i unapređenju uloga diplomata BiH iz Republike Srpske ima veliki značaj, saopćeno je iz Kabineta predsjednice.

Postavlja se pitanje, hoće li gorespomenuti ambasadori i ambasadorice odgovarati ministru vanjskih poslova, odnosno državi BiH ili vlastima entiteta? Hoće li se boriti da državu BiH promovišu u svijetu ili entitet? Da li činjenica da ambasadori dolaze sa područja RS-a znači da se neće istom energijom zalagati za cijelu državu? 

I konačno, entitet kao administrativna jedinica BiH nema nadležnost da vodi vanjsku politiku, niti ambasadori BiH vlastima entiteta trebaju polagati račune, ili ih informisati o svom radu.

Jasno, praksa je malo drugačija, pa i ambasadori primarno svoj rad pravdaju stranci koja ih je imenovala.