Koje su tačno američke mete u Siriji?

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska pokrenule su rano jutro udare na mete u Siriji u znak odgovora na napad za koji se sumnja da je izveden hemijskim oružjem na bivše uporište pobunjenika u Doumi prošlog vikenda.

Američki ministar odbrane James Mattis kazao je kako su gađane tri lokacije u Siriji u sklopu napora „da se unište kapaciteti sirijskog režima za istraživanje, razvoj i proizvodnju hemijskog oružja“.

Ovo je koliko do sada znamo o gađanim lokacijama:

1. Istraživački centar u Barzehu, dijelu Damaska

General Joseph Dunford, vodeći general u Washingtonu, kazao je kako je prvi napad bio usmjeren na sirijski Centar za naučne studije i istraživanja u distriktu Barzeh, predgrađu Damaska.

„Ovo vojno postrojenje bilo je sirijski centar za istraživanje, razvoj, proizvodnju i testiranje hemijske i biolološke tehnologije ratovanja“, rekao je on nakon napada.

Francuska vojska je također potvrdila napad na ovo istraživačko postrojenje.

Sirijska državna novinska agencija SANA objavila je kako je napad napravio samo materijalnu štetu. U napadu je uništena zgrada gdje se nalaze centri za učenje i laboratorije, dodaje sirijska državna TV stanica.

2. Centar za lagerovanje oružja kod Homsa

Drugi napad za cilj je imao skladišta zapadno od Homsa za koja se vjeruje kako proizvode hemijsko oružje, istakao je Dunford.

Sirijski državni mediji navode kako su projektile u napadu presreli sistemi odbrane od projektila ove države.

„Projektili koji su gađali vojnu poziciju u Homsu su odvraćeni i skrenuti sa putanje, povrijeđena su tri civila“, navodi agencija SANA.

3. Lokacija komande i skladišta kod Homsa

„Treća tema, koja je bila blizu druge, sadržavala je i pogon za pohranu hemijskog oružja i važnu komandu“, kaže Dunford.

Visokopozicionirani zvaničnik regionalne alijanse koja podržava sirijske jedinice kazao je agenciji Reuters kako je Damask „upio napad“.

„Dobili smo ranojutarnje upozorenje za napad od Rusa i sve vojne baze su bile evakuirane prije nekoliko fana... Procjenjujemo kolika je materijalna šteta“, dodao je on.

Pozivajuće se na vojnu alijansu koja podržava Bashara al-Assada, Reuters javlja i napad na zračnu bazu al-Shirai u al-Dimasu, zapadno od Damaska i blizu granice sa Libanom. Američki zvaničnici ovo nisu komentirali.

Kako navodi Reuters, prijavljeni su i napadu u Masyafu, 170 kilometara sjeverno od Damaska, lageru oružja u istočnoj regiji Qalamoun sjeveroistočno od prijestolnice, području Kisweh južno od Damaska i po brdima Qasyoun koja su kod prijestolnice.