Kojić: Dudakoviću prijeti zatvor do 45 godina

Direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih RS-a Milorad Kojić ocijenio je da će proces protiv Atifa Dudakovića pred sudom BiH trajati najmanje dvije godine.

Dodao je da komandantu 5. Korpusa ABiH prijeti kazna od 10 do 45 godina zatvora.

"Očekujem presudu protiv njega. Istraga u slučaju Atifa Dudakovića i drugih lica intenzivno se vodi dvije godine, jer tužioci koji su na predmetu radili do 2016. godine nisu uradili ništa", rekao je Kojić za beogradske Večernje novosti.

On je istakao da je predmet protiv Dudakovića "jak kao zemlja", ali da "postoji strah da Sud BiH svojim postupcima kao što je neodređivanje pritvora može omogućiti uticaj na svjedoke u predmetu".

"Postupajući tužilac je objasnio da su svjedoci u predmetu Bošnjaci koji žive na malom području i da je potrebno određivanje pritvora zbog mogućeg uticaja na svjedoke. Međutim, Sud BiH je u svom rješenju naveo da nije sporno što tužilac ističe da može doći do uticaja na svjedoke, ali da se mjerama zabrane prilaska svjedocima može to spriječiti", naveo je Kojić.

On smatra da svjedoci ne treba da se plaše, jer je "predmet odlično postavljen".

"Ovim predmetima obuhvaćeno je 15 masovnih i 208 pojedinačnih grobnica u opštinama Sanski Most, Petrovac, Ključ i Bosanski Novi. Riječ je o ubistvu 256 lica srpske nacionalnosti", kaže Kojić.

On je ocijenio da su svjedoci u ovom predmetu veoma pouzdani, te napomenuo da nema Srba kao činjeničnih svjedoka, jer "Srbi koji su ostali na tom području su pobijeni".

"To dokazuje da je izvršeno etničko čišćenje. Spaljeno je sve što je srpsko. Bitno je istaći i da imamo 10 lokacija gdje su obavljane egzekucije nad Srbima", rekao je Kojić.

Prema njegovim riječima, više od 700 Srba stradalo je u zoni odgovornosti Atifa Dudakovića.

"Za 256 ubijenih imamo svu dokumentaciju sa izjavama porodica i svjedoka. Za ova lica imamo svjedoke strijeljanja i ubijanja. Najstarija žrtva imala je 99 godina, a najmlađa samo devet", rekao je Kojić.