Neodgovorni roditelji bit će sankcionirani: Kolika je kazna onom ko ne upiše dijete u školu na području USK?

Ukoliko roditelj bez opravdanog razloga ne upiše dijete u prvi razred osnovne škole, platit će novčanu kaznu u iznosu od 100 do 5.000 maraka ovisno o tome u kojem dijelu Bosne i Hercegovine živi. Iznosi kazni se razlikuju od kantona do kantona, a najviše su u Zapadnohercegovačkom, gdje će se sa 100 do 5.000 KM kazniti roditelj, odnosno skrbnik, koji bez opravdanog razloga ne upiše dijete u školu, piše portal avaz.ba.

Odmah reagiraju

Kazne su visoke i na području Tuzlanskog kantona. Ta oblast je u opisu rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, a neodgovorni roditelji mogu biti kažnjeni u rasponu od 200 do 1.000 KM.

Prethodnih godina zbog nemogućnosti utvrđivanja matičnih brojeva djece nisu izricane novčana kazne – rečeno nam je u Ministarstvu obrazovanja i nauke.

U Sarajevskom kantonu kazna za neupisivanje djeteta u osnovnu školu je 500 KM.

Međutim, to se do sada nikada nije desilo. Onima koji zakasne, pošaljemo službene obavijesti i oni nakon toga odmah reagiraju – kazala je Nihada Čolić, pomoćnica ministra za obrazovanje, nauku i kulturu KS.

Dodaje da, ukoliko dijete nije zrelo za školu, na zahtjev roditelja ili školske komisije, može biti vraćeno da se upiše naredne godine.

Za neupisivanje djeteta u prvi razred osnovne škole u Zeničko-dobojskom kantonu kazne se kreću od 100 do 500 KM, potvrđeno nam je u Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

Opravdani razlozi

– Do sada nisu zabilježeni takvi slučajevi, ali je bilo slučajeva da dijete napusti školovanje. U posljednjoj godini zabilježeno je takvih pet primjera. Uglavnom su to djeca romske populacije, mada ima i drugih. Dijete ne dolazi na nastavu i to dođe do suda, gdje sudije odrede kaznu na osnovu procjene materijalnog stanja porodice. Kada dođe ta kazna, roditelj mora vratiti dijete u školu – kaže Mensur Sinanović, resorni ministar.

U BPK su zabilježeni slučajevi da školske komisije iz opravdanih razloga dozvole odgodu upisa, ali ne i slučajevi nemarnosti roditelja, za što je predviđena novčana kazna u iznosu od 500 KM. Ista tolika kazna je i Unsko-sanskom kantonu.

Jedino u HNK nema kazne

Prema postojećem Zakonu o osnovnom obrazovanju i odgoju Hercegovačko-neretvanskog kantona, nisu predviđene nikakve novčane sankcije za roditelje koji ne upišu dijete u prvi razred osnovne škole, rečeno nam je u resornom ministarstvu. Tako je HNK, vjerovatno, jedini u Federaciji koji za takve slučajeve nema predviđene kazne. Istovremeno, propisana je novčana kazna za odgovornu osobu koja propusti predati prekršajnu prijavu protiv roditelja ili skrbnika koji u roku ne upiše dijete u školu.

U Ministarstvu nemaju informacija o tome ima li zabilježenih slučajeva da roditelji nisu upisali svoje dijete, kazavši nam da je to pitanje za osnivače škola, odnosno gradove i općine.

U RS od 100 do 500 KM

Ukoliko roditelj ne upiše dijete u osnovnu školu, kazne u RS iznose od 100 do 500 KM.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da ne postoje podaci o roditeljima koji su kažnjeni zbog toga što nisu upisali djecu u osnovnu školu. Kažnjavanje takvih roditelja, kazali su  u resornom ministarstvu, u nadležnosti je osnovnih škola, lokalnih zajednica i centara za socijalni rad.,