Koliko se u Briselu popustilo Miloradu Dodiku?

as

Milorad Dodik danas je na press-konferenciji tvrdio kako je napravio veliki posao u tokom sastanka u Briselu te da je na inicijativu njegovog tima konačna verzija dramatično izmjenjena.

Od predstavnika RS s njim su, dokument koji je predložio predsjednik Vijeća EU Charles Michel, podržali Nenad Stevandić i Petar Đokić.

“Dokument koji smo dobili na početku, uopće ne odgovara onom koji smo imali na kraju”, rekao je Dodik.

On je kazao da je ispoštovan njihov zahtjev koji se tiče agresije na Ukrajinu, te državne imovine kao i Ustavnog suda BiH, ali i uvrštavanja entiteta u konačnu verziju i konstitutivnih naroda.

Uporedili smo prvobitnu verziju i onu koja je objavljena.

Krenimo redom.

U prvom dijelu prve verzije piše da lideri političkih stranaka potvrđuju opredijeljenost:

U prvobitnoj verziji ne spominju se entiteti i konstitutivni narodi

“Očuvanju i izgradnji mira, stabilne, suverene i nezavisne funkcionalne evropske države Bosne i Hercegovine, utemljene u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir”.

U konačnoj verziji je su dodati konstitutivni narodi i entiteti.

U konačnoj verziji se spominju entiteti i narodi

“Očuvanje i izgradnja mirne, stabilne, suverene i nezavisne funkcionalne evropske države Bosne i Hercegovine koju čine Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi (zajedno sa ostalima), te građani Bosne i Hercegovine, koja se sastoji od dva entiteta i Brčko Distrikta, uspostavljena u skladu sa Ustavom i Opštim okvirnim sporazumom za mir”.

Dakle, ispoštovan je zahtjev Milorada Dodika. Doduše uz stavku ‘građani BiH’, koju Dodik ne priznaje.

Pod tačkom 3, također je izbačen Ustavni sud BiH. Ovako je glasila ta tačka u prvoj verziji:

U prvoj verziji se spominje Ustavni sud BiH

“Posvećeni cjelovitom poštivanju svih konačnih i obavezujućih odluka međunarodnih i domaćih sudova, uključujući i odluke Ustavnog suda BiH, te konstruktivnom zajedničkom radu, u dobroj vjeri, na njihovom provođenju, s ciljem usklađivanja s evropskim standardima”.

Ovako piše u konačnoj verziji:

U konačnoj verziji izbačen Ustavni sud

“Posvećeni su punom poštovanju svih konačnih i obavezujućih međunarodnih i domaćih sudskih odluka i konstruktivno radeći zajedno na njihovoj dobroj vjeri, s ciljem osiguranja usklađenosti sa evropskim standardima”.

Ipak, Ustavni sud BiH i njegove odluke spominju se u nekim drugim tačkama, kao što je tačka 11. Također, i u nekoliko drugih se spominju domaći sudovi odnosno poštivanje njihovih odluka, koje je Dodik očito podržao.

“Izborne reforme i one ograničene ustavne reforme potrebne kako bi se osigurala puna usklađenost sa presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, preporukama Venecijanske komisije i preporukama OSCE/ODIHR-a i GRECO-a”

Idemo dalje.

Što se tiče agresije na Ukrajinu, ona je tako definirana u dokumentu, a uz to se nalazi fusnota u kojoj se navodi da predstavnici RS traže da o tome raspravljaju institucije BiH i donesu stav. Ipak, u jednom dijelu se navodi da će lideri raditi na tome da prate vanjsku politiku EU i usklađivati svoju politiku sa EU, što znači i sankcije Rusiji.

U tački 17 tako piše ovo:

“Nastaviti usklađivanje Bosne i Hercegovine sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, uključujući implementaciju i saradnju u oblastima obuhvaćenim Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, u skladu sa članom 10. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”.

Dodik je dalje spominjao javnu odnosno državnu imovinu.

U prvoj verziji u tački 8, pod stavkom a) piše ovo:

Javna imovina se spominje u prvoj verziji

“Osigurati u cijelosti funkcionalne institucije na nivou BiH i osigurati da se odluke u vezi sa nadležnostima na nivou BiH i donose na tom nivou, te saglasni započeti konstruktivni dijalog nakon izbora o temeljnim pitanjima funkcionisanja zemlje, uključujući pitanja poput javne imovine i usvajanje cjelodržavnih strategija u oblastima zajedničkih nadležnosti…”

Taj dio ne postoji u konačnoj verziji.

Izvor: